Job van Uitert heeft op het Spaanse circuit van Barcelona samen met Gdrive Racing teamgenoten Jean-Eric Vergne en Roman Rusinov de derde wedstrijd van de European Le Mans Series gewonnen. Dankzij een dominant optreden wist de Dongenaar de leiding in het Europese kampioenschap ook nog eens te verstevigen.

 

 

De oranje-blauwe Aurus 01 startte de avondrace op het Formule 1 circuit van Barcelona als derde met Rusinov achter het stuur. De Rus, die in Juni samen met Van Uitert en Vergne ruim 16 uur aan de leiding ging van de 24 uur van Le Mans leverde een uitstekende eerste rijbeurt af en bracht na meer dan een uur racen de auto met een kleine voorsprong binnen voor de rijderswissel met Van Uitert.

De jonge Dongenaar, die nog nooit racete op het circuit van Barcelona begon daarna aan een bijzonder sterke eerste “stint” waarin hij de voorsprong op de achtervolgende teams uitbreidde. De kwaliteit van zijn eerste 40 minuten in de auto werd alleen maar verder onderstreept door het feit dat hij, in tegenstelling tot vrijwel het hele veld, geen vier nieuwe banden had gekregen. Deze tactische zet zorgde er niet alleen voor dat de pitsstop van het team korter was, maar ook dat er voor later in de race een extra set banden beschikbaar zou zijn.

De tactiek kon echter alleen werken als Van Uitert in staat zou zijn om de leiding vast te houden. Dit deed hij niet alleen, hij slaagde er ook nog eens in om consequent de voorsprong uit te bouwen naar ruim dertig seconden. Een safetycar gooide op dat moment roet in het eten waardoor Van Uitert bij de invallende duisternis opnieuw moest proberen om de dominante positie in de wedstrijd te herstellen.

Dat lukte dankzij een hele reeks snelle rondetijden bijzonder goed en met een zeer gezonde leiding was het de beurt aan Jean-Eric Vergne het werk af te maken. Geholpen door snel pitwerk van de monteurs en twee probleemloze stints van de Fransman, die voor het eerst dit jaar in de ELMS in actie kwam, stevende de Aurus 01 LMP2 af op de tweede zege van het seizoen.

Na 4 uur racen wonnen Van Uitert, Rusinov en Vergne de derde wedstrijd van het European Le Mans Series seizoen met ruim een ronde voorsprong. De zege was de tweede voor de Nederlander die samen met Rusinov zijn leiding in het Europese kampioenschap verstevigde.

De eerstvolgende race in de European Le Mans Series wordt op het circuit van Silverstone verreden en vindt plaats op 31 augustus terwijl in hetzelfde weekend ook de eerste ronde van het FIA World Endurance Championship gehouden wordt. Job van Uitert komt in die wedstrijd uit voor Racing Team Nederland

 

 

Uitslag 4 uur van Barcelona

1. Gdrive Racing Van Uitert/Rusinov/Vergne 135 ronden
2. Graff Racing Caugnaud/Hirschi/Gommendy + 1 ronde
3. Cool Racing Lapierre/Borga/Coigny + 1 ronde
4. Duqueine Engineering Jamin/Ragues/Bradley + 1 ronde
5. IDEC Sport Chatin/Lafargue/Rojas + 1 ronde