De combinatie snelheid en ervaring bracht Jaap van Lagen dit weekeinde zijn beste seizoensprestatie in de Porsche Supercup. In het voorprogramma van de Formule 1 op de Red Bull Ring in Oostenrijk finishte de ervaren Edenaar als vierde. In het tussenklassement is Jaap eveneens gestegen naar de vierde plek.

#23 Jaap van Lagen (NL, martinet by ALMERAS)

Het was een prettig weerzien voor Jaap van Lagen met de Porsche 911 GT3 Cup van zijn Franse team Martinet by Almeras. “De Red Bull Ring kent nogal wat hoogteverschil en dus is vermogen en trekkracht belangrijk. De motor in mijn Porsche loopt geweldig. In de extreem competitieve Porsche Supercup zijn deze details heel belangrijk.”

In een altijd hectische kwalificatie kwam Jaap van Lagen tot de zesde tijd. Een prima resultaat, aangezien de verschillen uiterst miniem bleken. Tussen de nummer 2 en Jaap zat slechts 0,127 sec. “Het is jammer dat ik in mijn vliegende ronde een klein foutje maakte, anders had ik nog iets verder voorin gestaan. Het belangrijkste is dat de snelheid goed is.”

Met al veel Nederlandse autosportfans op de tribunes kwam Jaap zondagmiddag heel goed weg bij de start. “Ik werd ingesloten, dat was jammer, maar ik hoefde in ieder geval niet in m’n spiegels te kijken voor de jongens achter me.” In de eerste bocht koos de ervaren Edenaar met opzet om niet te wijd uit te waaieren. “Buiten de ideale lijn lagen enorme rubberresten van de F2 en F3 banden. Daar glijd je zo over uit en zorgt voor vuile banden waar je zeker een ronde last van hebt.”

In die eerste bocht werd het niettemin duwen en trekken. “Ik kreeg een harde tik vanachter en werd opgeduwd tegen de Porsche voor me. Ik was blij dat de oliekoeler in de bumper het overleefde, want zo hard ging het wel.” Waar de nummer vijf op de grid, Igor Walilko en Luxemburger Dylan Pereira (3eop de grid) wel in de problemen kwamen, stoomde Jaap in de no. 23 Porsche door van p6 naar de vierde plek.

Met het mes tussen de tanden zette de Nederlander druk op regerend kampioen Michael Ammermüller. In de achtste ronde profiteerde Jaap optimaal van een stuurfout van de Duitser. Hij nam kortstondig de derde plek over. “Maar ik had al snel door dat hij veel sneller was, omdat hij als enige was gestart op nieuwe banden.”

#23 Jaap van Lagen (NL, martinet by ALMERAS)

Een aantal ronden reed Jaap kort achter landgenoot Larry ten Voorde loerend op de derde plek, maar toen de kans uitbleef besloot de coureur van Martinet by Almeras zijn vierde plaats te consolideren. “Ik wilde geen te grote risico’s nemen. In de Porsche Supercup is het belangrijk om constant te scoren. Het seizoen is nog lang en de samenwerking tussen team en ik groeit nog steeds, dus deze vierde plaats is een heel goed resultaat!”

Jaap van Lagen is dankzij zijn vierde plaats op de Red Bull Ring geklommen naar de vierde plaats in de tussenstand van de Porsche Supercup met 36 punten, op slechts 2 punten van nummer 3 Mikkel Pedersen. Bovenaan staat Michael Ammermüller met 54 punten.