In een raceweekeinde met een diepzwarte rand heeft Jaap van Lagen revanche genomen op een stroeve kwalificatie. Een ijzersterke openingsronde tijdens de Porsche Supercup in België leverde de routinier uit Ede de zevende plaats op. “De auto was absoluut snel genoeg voor het podium”, aldus de coureur van het Franse Martinet by Almeras.

 

 

De horrorcrash in de F2 met dodelijke afloop voor de Franse coureur Antoine Hubert maakte ook in het Porsche Supercup paddock diepe indruk. “Bij het oprijden naar de pre-grid passeerden we in rustig tempo de plek waar het ongeluk plaats had. Dan krijg je het wel even koud.”

Raket start
Eenmaal op de grid, oog in oog met de startlichten, ging de knop om bij Jaap van Lagen en zijn collega Porsche coureurs voor een race over 11 ronden op de Belgische Ardennen piste. Vanaf plek 10 kende Jaap een raketstart: hij won op reactievermogen meteen twee plaatsen. Julien Andlauer counterde op vermogen, maar in bocht drie koos Jaap de buitenste lijn en passeerde zo de Fransman én regerend kampioen Michael Ammermüller.

Even leek ook de zesde plaats haalbaar, maar de geslepen Tio Ellinas duwde Jaap buiten de ideale lijn het vuil op. Op plek 7 begon het kat-en-muis-spel met Ellinas tot aan de finishlijn. “Inhalen op Spa is lastig in de Supercup omdat alle rijders en auto’s zo aan elkaar zijn gewaagd. Mijn Porsche was van de eerste ronde tot en met de laatste ronde snel, dus als Tio een foutje had gemaakt, zat ik klaar om hem te passeren.”

 

 

Zesde versnelling
De tiende startpositie verhinderde Jaap van Lagen om zijn snelheid om te zetten in een top 5 resultaat of beter. In de kwalificatie nam de Edenaar in navolging van meerdere rijders de Eau Rouge bocht en het daaropvolgende stuk naar Les Combes in de zesde versnelling. “Alleen kreeg ik daarbij niet de goede lijn te pakken, omdat ik in tegenstelling tot veel andere tegenstanders hier geen testdag heb afgewerkt.”

In data was te zien dat Jaap in die sector 0,45 sec. liet liggen ten opzichte van zijn teamgenoot. “Haal die tijd van mijn snelste ronde af en er staat een tijd die goed is voor de eerste rij. Het is dus helemaal mijn eigen schuld dat ik als tiende moest starten. Gelukkig heb ik me terug kunnen knokken en wacht volgende alweer de volgende race op Monza in Italië.” Jaap van Lagen staat negende in de tussenstand van de Porsche Supercup met uitzicht op een plek bij de beste 6.