Voor het eerst in haar historie was de Duitse Porsche Carrera Cup te gast op het circuit van Most in Tsjechië. Op de uitdagende maar smalle baan beleefde Jaap van Lagen een lastige kwalificatie, maar door slim te racen kon de Edenaar toch een zevende en vijfde plaats bijschrijven. “Meer zat er echt niet in.”

Door de beperkte breedte en de korte rechte stukken is inhalen zo goed als onmogelijk op het Tsjechische circuit. “Daarmee wordt de kwalificatie dus heel belangrijk”, vertelt Jaap van Lagen. Op de eerste set verse banden zorgde een klein remfoutje voor een platte kant op de band en bovendien verloor de coureur van het Poolse Förch Racing ook de splitter van de voorspoiler. Een 11etijd bepaalde de startpositie voor de eerste race.

Op de tweede set nieuwe banden reed Jaap met het mes tussen de tanden op weg naar een toptijd. “Helaas gooide een rode vlag mijn strategie in de war. In plaats van twee ronden kon ik maar één vliegende ronde neerzetten.” Met een zesde tijd was het resultaat niettemin nog kansrijk. “Als ik door het kunnen zetten, was het zeker tweede rij geweest.”

In zaterdagse race over 17 ronden benutte Jaap van Lagen zijn jarenlange ervaring. “Ik had echt een wereldstart, maar de baan is zo smal dat je niet met 3 Porsches naast elkaar kunt rijden. Dus moest het anders.” Alle ronden zette hij de druk er vol op bij zijn tegenstanders. En één voor één maakten ze foutjes: te wijd, door het gras, te laat remmen. “Zelf geen fouten maken en wachten op het foutje van een ander. Dat is hier de enige manier.” Het resultaat mocht er zijn: van p11 naar p7 op een baan waar normaal inhalen onmogelijk is.

Een code rood in de tweede race zorgde ervoor dat minder dan driekwart van de ronden werden afgewerkt, met als gevolg dat slechts halve punten voor het kampioenschap worden toegekend. In de 9 ronden wist Jaap van Lagen één positie te winnen: van 6 naar 5. “Ik heb dit weekeinde de schade beperkt kunnen houden. Ik sta nu vierde in de tussenstand van het kampioenschap. Het gat met de nummer twee is maar 10 punten, dus dat is absoluut overbrugbaar.”

Komende week racet Jaap van Lagen opnieuw in een 485 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. De tweede ronde van de Porsche Supercup wacht op het unieke circuit van Monaco.