Als één van de weinigen in de top 10 won Jaap van Lagen meerdere posities tijdens de 7e ronde van de Porsche Supercup op Spa-Francorchamps. Zowel de Edenaar als zijn Porsche van Fach Auto Tech verkeerden zondagmiddag in absolute topvorm. Als achtste gestart, als 6e gefinisht en in de top 3 wat betreft de snelste raceronde. “Voor het eerst dit seizoen had ik een auto waarmee ik de hele race kon aanvallen.”

De test een aantal weken geleden op het bloedsnelle Ardennencircuit betaalde zich dit weekeinde dubbel en dwars uit voor Jaap van Lagen en zijn Zwitserse team. De zoektocht naar de juiste bandenspanning en afstelling van wagenhoogte en stabilisatoren, kon dit weekeinde voor het ‘echie’ worden toegepast.

Voelde perfect
De vrije training verliep uitstekend met een 4e tijd voor de Edenaar. Tijdens de jacht op het ultieme rondje noteerde Jaap op zijn eerste set verse slicks een zesde tijd. “Toch voelde ik dat de afstelling nog iets beter kon, omdat de auto nog net iets teveel over de voorwielen gleed.” Na een paar kleine aanpassingen voelde de 485pk sterke Porsche 911 GT3 Cup perfect.

“Ik zag dat de sectoren sneller waren, totdat ik een klein remfoutje maakte. Ik blokkeerde even een wiel, moest van de lijn af, en was uiteindelijk 0,1 sec. sneller dan op de vorige set. Niet verkeerd, maar de auto was goed genoeg voor een plek bij de snelste vier”, vertelde Jaap. “Nu was het plek 8. Een lichte teleurstelling, maar ik wist zeker dat de auto perfect stond voor de race.”

‘Goed met de bandenspanning’
Al direct bij de start poetste Jaap een deel van de teleurstelling weg door Marvin Klein te passeren voor plek 7. De Fransman rijdt in de auto die Jaap vorig jaar bestuurde in dienst van Martinet by Almeras. “Ik voelde meteen dat we goed zaten met de bandenspanning.” De Edenaar reed in een treintje met onder meer kampioenskandidaat Larry ten Voorde en kon zelfs aanvallen.

Die pure snelheid zorgde ervoor dat de routinier weer een positie buit kon maken nadat Leon Kohler na een stuurfout wijd uitwaaierde. “Ik heb Larry ook meerdere keren letterlijk op de achterbumper gezeten. Het was wachten op een foutje, maar die kwam niet.” Hoe hard Jaap ging werd duidelijk aan de finish. Het gat met winnaar Ayhancan Güven was in de race over 11 ronden geslonken van 4,5 naar 2,9 seconden.

Geeft vertrouwen
“Ik ben blij dat ik hier op Spa weer eens echt mijn visitekaartje heb kunnen afgeven. De zesde plaats is prima in dit sterke veld”, genoot Jaap van Lagen na de finish. “Zoals de Porsche vandaag stuurde geeft me veel vertrouwen voor volgende week als we de finale van de Porsche Supercup 2020 racen op het circuit van Monza in Italië.”