Mexico Stad/Ede – De grote finale van de Porsche Supercup op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico kreeg een mooie ontknoping voor Jaap van Lagen en zijn Zwitserse team. Met zijn vijfde plaats in de eerste race droeg de professional uit Ede nadrukkelijk bij aan het binnenhalen van het vice-kampioenschap bij de teams door Fach Auto Tech.

 

Jaap van Lagen racete al op heel wat circuits in de wereld, maar het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico-Stad was totaal nieuw voor de routinier. “Een mooie en uitdagende baan. Vooral laat remmen is op sommige gedeeltes van het circuit echt een uitdaging.”

Snelle leerling
Op de voor hem totaal onbekende baan, bleek Jaap van Lagen in de 485 km sterke Porsche 911 GT3 Cup van Fach Auto Tech een snelle leerling. Na een 11etijd in de vrije training, meldde de Edenaar zich in de dubbele kwalificatie bij de snelsten. Voor de openingsrace klokte Jaap een 5etijd, voor de zondagse race een 13e tijd. En dat had zonder domme pech veel beter gekund.

“Ik was onderweg in een supersnel rondje in het kielzog van de nieuwe kampioen Michael Ammermüller, toen voor me een auto spinde en ik van het gas moest. Michael was er net langs en ik dus niet. Dat kostte me een startplek bij de eerste drie”, baalde Jaap hardop.

In de openingsrace bracht Jaap gezonde punten binnen voor het teamkampioenschap, waar de vice-titel nog vacant was. In de wedstrijd over 16 ronden knokte de Nederlander naar een vierde positie, dankzij vele duels op het scherp van de snede met onder meer Carrera Cup-kampioen Thomas Preining.

‘Hard, maar fair’
“Het ging er hard aan toe, maar wel fair. Precies hierom geniet ik zo van het racen in de Porsche Supercup.” Aan het einde van de race maakte Jaap zich niet al te breed voor teamgenoot Nick Yelloly, die op dat moment nog kans maakte op de rijderstitel. Zo finishten de teamgenoten vierde en vijfde. “Een heerlijke race en vijfde is gewoon goed.”

In de afsluitende race stoomde Jaap vanaf de 13estartpositie aanvankelijk op naar de tiende plaats. In het vuur van de strijd verremde de Edenaar zich echter in de eerste bocht, stuiterde kortstondig door het gras en verloor daarbij de splitter van de voorbumper. “Zonder splitter heb je veel minder grip met de voorbanden. De laatste zes ronden was puur overleven.”

 

‘Zeer verdiend voor het team’
De 12e plek van Jaap en de tweede plaats van zijn teamgenoot leverde genoeg punten op om Fach Auto Tech het zilver te bezorgen in het teamkampioenschap van de Porsche Supercup 2018. “Heel fijn dat we het team aan het vice-kampioenschap hebben kunnen helpen”, zegt Jaap. “Zeer verdiend voor Alex (Fach, teameigenaar, red.) en de jongens, die dit seizoen een uitstekende job hebben gedaan.”

Voor de Edenaar smaakt een volledig seizoen in de Porsche Supercup naar meer. “Ik ben aan het kijken wat er mogelijk is voor seizoen 2019. Nog niets is definitief, maar er lopen veelbelovende contacten. Zo rond de jaarwisseling hoop ik meer te weten”, besluit Jaap van Lagen.