Nog op de curbstone of net erover bepaalde voor Jaap van Lagen dit weekeinde het verschil tussen een startplek bij de eerste acht of die op plek 16. Na een toefje teveel overstuur werd zijn snelste ronde in de kwalificatie door de wedstrijdleiding geschrapt. De ervaren Edenaar moest tijdens de vierde ronde van de Porsche Supercup racen met het mes tussen de tanden. De beloning: de tiende plaats en zeven kampioenschapspunten.

De nieuwe asfaltlaag op het F1-circuit van Groot-Brittannië zorgde dat de 485 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup nog lastiger te temmen bleek dan normaal. “Alle coureurs, en ik dus ook, hadden heel veel last van overstuur. Door te weinig grip stapte de achterkant zo ineens weg, zodat je extra scherp moest zijn om te voorkomen dat je spint”, legde Jaap uit.

Juist dat overstuur speelde Jaap parten in de kwalificatiesessie. In de snelle Copse corner driftte zijn Porsche net iets te ver opzij, zodat de auto met drie wielen aan de verkeerde kant van de curbstones terecht kwam. De wedstrijdleiding schrapte die snelle ronde wegens overschrijden van de ‘tracklimits’. “Tijdens een andere vliegende ronde reden twee auto’s langzaam op de ideale lijn… Je moet een beetje geluk hebben in de kwalificatie en dit keer zat het bij mij niet mee.”

Zo gebeurde het dat de #23 Porsche van Martinet by Alméras vanaf de 16deplek moest vertrekken. “Ik moet serieus aan de bak om nog wat van het weekeinde te maken”, wist Jaap vooraf. Met het mes tussen de tanden stoomde de routinier al na 2 ronden door naar de 11eplek. Toen de Australiër Joey Mawson in de ronde 8 spinde, schoof Jaap zomaar door naar de negende plaats en knokte zelfs om de achtste plaats.

In de voorlaatste ronde raakte diezelfde Mawson Jaap bij een duel om een positie. Het bleek een bepalend moment, want na het incident was het beste af van Jaap’s Porsche. “De tik was echt hard. Onze voorwielen raakten elkaar. Heel vaak is het dan game over, omdat de wielophanging afbreekt. Dit keer had ik geluk.” De schermutseling zorgde er wel voor dat Jaap één positie prijs moest geven en als tiende de finishvlag zag.

“Van P16 naar P10. Er moest wat gebeuren vandaag en ik heb de schade in het kampioenschap nog beperkt kunnen houden. Met zeven kampioenschapspunten houd ik de derde plaats in het kampioenschap in het vizier”, analyseerde Jaap van Lagen. “Het team draait hartstikke goed, dus ik weet zeker dat ik dit seizoen nog mooie resultaten kan neerzetten in de Supercup.”