Aan het begin van zijn racecarrière won Jaap van Lagen in 2002 met MP Motorsport het Benelux en Nederlands kampioenschap Formule Ford. Met datzelfde team zegevierde de routinier uit Ede dit weekeinde de GT Pro-AM-categorie tijdens de 24H van Dubai. Jaap eindigde met Henk de Jong, Daniel de Jong en Bert de Heus ook nog eens als achtste algemeen. “We mikten op een podiumresultaat in Pro-Am. Dat we hier winnen is heel erg goed.”

De 15e editie van de endurancerace op het Autodrome van Dubai zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de meest bijzondere editie ooit. Na ruim vijf uur racen teisterden forse regenbuien de coureurs en teams. “We dreven over het rechte stuk. Zelfs met code 60 (Je mag dan niet harder dan 60 km/u, red.) spinden er nog auto’s van het circuit”, schetst Jaap van Lagen de barre en bijzondere omstandigheden.

Op dat moment lag de Mercedes-Benz AMG GT3 van MP Motorsport al aan de leiding van Pro-Am-categorie en op een prima zesde plaats algemeen. En dat tussen alle fabrieks-ondersteunde teams met fabrieksrijders achter het stuur. Een contrast met MP Motorsport; een puur privéteam, dat volledig op eigen kracht draait. “Deze prestatie laat zien dat je met een serieuze voorbereiding en passie voor autosport ver kan komen.”

In aanloop naar de Hankook 24U Dubai verkaste het team uit Westmaas naar het circuit van Barcelona om te testen. Jaap van Lagen hielp mee om de afstelling van de Mercedes GT3 te optimaliseren en coachte de gentlemen coureurs Henk de Jong en Bert de Heus. “In Spanje konden we al grote stappen zetten met de auto. En ook Henk en Bert reden sneller en constanter.”

Pole position in Pro-AM
Tijdens de testdag op het Dubai Autodrome in de dagen voor de race groeide het collectief van MP Autosport verder. Jaap coachte opnieuw de beide gentlemen, waarbij ook Bert de Heus weer het vertrouwen vond op het circuit waar hij vorig jaar crashte en zijn rug brak. Het eerste succes volgde met de kwalificatie.

Jaap van Lagen pakte de pole position in de Pro-Am GT. Zijn vliegende ronde bleek ook goed genoeg voor een 6e plaats op de grid, op slechts 0,3 seconden van de pro’s. “Als je weet dat het team eigenlijk maar één keer per jaar racet met de Mercedes-Benz, dan is P6 met zo’n klein verschil best wel bijzonder”, geniet Jaap van Lagen.

In de na 7 uur racen afgevlagde race droeg iedere coureur bij aan de eclatante zege. Henk de Jong en Bert de Heus reden een strakke en snelle stint, Daniel de Jong en Jaap van Lagen namen ieder 2 uur achter het stuur voor hun rekening. Op moment van afvlaggen bedroeg de marge op de nummer 2 in de Pro-Am liefst 2 ronden.

40 centimeter water
“Het is jammer dat de race is ingekort, maar wel volledig terecht. Op het rechte stuk stond op een gegeven moment 40 centimeter water, de stroom en Wifi vielen uit en het water liep de pitboxen in. Onverantwoordelijke omstandigheden om te racen”, concludeert Jaap van Lagen na zijn even succesvolle als bijzondere start van raceseizoen 2020.