Na een regenachtige seizoensstart tijdens eerste Paasdag staat op donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) de tweede ronde van het NK Ovalracing in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel op het programma. Ondanks de regen en het daarmee gepaarde natte asfalt, kende de paasraces in de diverse klasses zeer spannende races en verrassende uitslagen. De tussenstanden van het NK Ovalracing na deze eerste races uit een serie van zes wedstrijddagen zullen dan ook veel coureurs prikkelen om met de hemelvaartsdagraces alles uit de kast te halen om de opgelopen achterstand te gaan inhalen, of juiste de verrassende uitslag nogmaals eens te herhalen. Naast de reguliere races waarin punten voor het Nederlandskampioenschap Ovalracing zijn te verdienen strijden de coureurs in de BMW 325 ie e36 Cup om de titel “Gouden Helm 2017.”

 

 

Wempe aan de leiding in de Schlüter Motorsport Juniorenklasse
In de Schlüter Motorsport Juniorenklasse, waarin coureurs vanaf 11 jaar achter het stuur mogen plaats nemen, zagen we vier nieuwe gezichten aan de start van de openingsraces. Eén van hen is Mike Wempe uit Spaarndam die zijn eerste racedag meteen de grootste bokaal mee naar huis mocht nemen. Ter Apeler Jarno Emming, die betrokken was bij een ongelukkige startcrash in één van de manches, kon desondanks toch de tweede positie in het dagklassement voor zich opeisen. Beide mannen vormen samen met equipe Mathijs van Veen/Sven Schrik momenteel de top drie van de juniorenklasse.

Deelnemersveld in 2.0 Hotrod blijft groeien
De Engelsman David Leech kwam voor de openingsraces op het circuit in Ter Apel over naar Nederland en was meteen de smaakmaker. Het doel was om de nodige meters te maken om optimaal voorbereid te zijn op het Europees kampioenschap 2.0 Hotrod later dit jaar in Ter Apel. Achteraan startend op de grid wist Leech in het dagklassement één punt meer te verzamelen dan Dirk Albrecht uit het Duitse Mönchengladbach. Maar liefst zestien coureurs stonden aan de start van de openingsraces. Nu een aantal nieuwe coureurs zich hebben gemeld bij de NNO zouden we later dit seizoen zo maar twintig deelnemers kunnen zien strijden in deze klasse op de korte oval. Voor de coureurs is er op Hemelvaartsdag de laatste gelegenheid om punten te scoren om zo deel te mogen nemen aan het Spedeweekend in het Engelse Ipswich, begin juli. De NNO mag de top vijf afvaardigen van het puntenkampioenschap om deel te nemen aan het National Championship, waar in totaal 36 coureurs voor worden uitgenodigd. Deze coureurs zijn afkomstig uit Engeland, Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Nederland, Duitsland en Zuid-Afrika.

 

 

John van den Bosch leider in het NK klassement bij de National Hotrods
Negen man sterk was het deelnemersveld bij de National Hotrods tijdens de paasraces.  Ondanks dat een aantal coureurs nog verstek moesten laten gaan waren de races zeer enerverend. Nadat Djony Meijer uit Ter Apel en de uit Bottrop afkomstige Christian Simon beide een manche op hun naam wisten te schrijven kon de uit Ter Apel afkomstige Johan Sanders na een mooie strijd met Mark Teuben en John van den Bosch de finale op zijn naam schrijven. Ondanks dat John van den Bosch uit Rosmalen geen race wist te winnen staat hij wel bovenaan in de tussenstand van het NK ovalracing bij de National Hotrods. Met een groeiend deelnemersaantal kunnen de races nog interessanter worden tijdens de tweede serie races op Hemelvaartsdag.

Eén puntje meer helpt Stefan Arends uit Roswinkel aan dagzege in de Standaard 1400
Marco Bontjer uit Valthermond en Stefan Arends uit Roswinkel streden tijdens de paasraces om de dagzege in de Standaardklasse 1400. Na twee maal wist voor Arends in de eerste twee races wist Bontjer de finale op zijn naam te schrijven. Door een derde plek voor Stefan Arends in deze finale wist hij met één punt meer de dagzege op zijn naam te schrijven. Alfred van Klinken wist op een kleine achterstand als derde te eindigen voor nieuwkomer Jelmer Tromp uit Klazienaveen. Ook Johannes Bonnarens en Ramond de Haan haalden voldoende punten om mee te strijden om de top drie van het klassement. Door het uitvallen van Rene Dijkstra in de eerste manche heeft hij een inhaalslag te maken tijdens de tweede serie races op Hemelvaartsdag.

Sterk deelnemersveld in de Standaardklasse 2000
Makkelijk ging het niet, maar Jeffrey Zwiep uit Valthermond wist tijdens de seizoensopening in een 12 auto’s tellend startveld de wist te pakken in de Standaardklasse 2000. Deze klasse heeft een behoorlijke groei qua deelnemers gemaakt. Achter Zwiep wist Michel van der Zwaag uit Ter Apel de meeste punten te scoren. Hij maakte in de winter de overstap vanuit de Standaardklasse 1400. Ook Tim Tiben, Fabian Stanneveld en Margina Kuin stonden voor het eerst aan de start in de Standaard 2000. Daniël Birke stond na vorig seizoen veel technische problemen te hebben gehad weer aan de start, maar ook tijdens de Paasraces waren er wederom problemen voor zijn bolide. De spannende races in deze klasse zijn veelbelovend voor de rest van het seizoen.

 

 

Voorwielaangedreven bolides in het voordeel tijdens natte Paasraces
De voorwiel aangedreven bolides waren tijdens de Paasraces duidelijk in het voordeel ten opzichte van de coureurs met een achterwiel aangedreven bolide. Zo wist Andre de Boer uit Schoonoord de winst te pakken in het dagklassement van de SuperRods. Niek Damstra uit het Friese Giekerk werd verassend derde. Tijdens de trainingen op de zaterdag in het Paasweekend liet hij al enkele goede rondetijden noteren. Ook in de natte weersomstandigheden wist hij het goed te doen en scoorde hij belangrijke punten voor het NK kampioenschap. Er ontbraken tevens nog enkele coureurs tijdens de seizoensopener. Er wordt voor Hemelvaartsdag dan ook een aanvulling op het deelnemersveld verwacht zodat in zowel de divisie Sport, als de divisie Super nog fraaiere wedstrijden verwacht mogen worden bij de SuperRods.

Gouden Helm BMW 325i Cup
Ook in het nieuwe seizoen zijn het wederom Allard Boes uit Vroomshoop en Iwan Heins uit Schoonoord die de ranglijst in de BMW Cup aanvoeren. Maar equipe Thomas Veldkamp/Richard Zwiep  en Kevin Zwiep volgen kort daarachter met een minimale achterstand. Nu naast de punten voor het NK Ovalracing ook de strijd om de Gouden Helm Trofee op Hemelvaartsdag op het programma staat zal het deelnemersveld verder groeien. Er zullen twee kwalificatieheats worden verreden, waarna in de dagfinale de Gouden Helm Trofeeën  de inzet zijn. Het beloven enerverende races te worden in deze merkencup met allemaal gelijkwaardige bolides.

De hemelvaartsdagraces van het Nederlandskampioenschap Ovalracing beginnen donderdag 25 mei (hemelvaartsdag) om 12:00 uur in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Het circuit is te vinden aan de Hanetangerweg 5a in Ter Apel.

Wedstrijddata Int. Nederlands Kampioenschap Ovalracing 2017

Donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag)
Ronde 2; Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing 2017

Overige races:
11 juni, 9 juli, 2&3 september (speedweekend), 1 oktober (finales)

Waar:
Autosportstadion “de Polderputten” Ter Apel (Hanetangerweg 5a)

Aanvang:
12.00 uur

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Voorzitter/Secretaris Noord Nederlandse Ovalracing;

Frits d’Haan, Klaverkamp 39, 7908 MK  Hoogeveen, Tel: 0528 265036.

E-mail: info@ovalracing-terapel.nl