Racing Team Nederland is vandaag teruggereisd vanuit Japan, waar het gisteren de 6 Hours of Fuji won, de tweede race van het 2019/20 FIA World Endurance Championship. Het was de eerste overwinning voor een Nederlands team in de historie van het wereldkampioenschap.

29 FRITS VAN EERD (NLD), GIEDO VAN DER GARDE (NLD), DE VRIES Nyck (NLD), ORECA 07 – GIBSON RACING TEAM NEDERLAND PODIUM 

De drie coureurs van Racing Team Nederland – Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries – vlogen vandaag vanuit Tokio terug naar Amsterdam waar ze tevreden terugkeken op hun sensationele race op het circuit van Fuji aan de voet van de gelijknamige berg.

Frits van Eerd: “Het voelt nog een beetje onwerkelijk. Vooraf droomde ik ervan dat we dit seizoen voor het eerst een keer op het podium zouden staan. Dat lukte ons vorige maand meteen in de openingsrace in Silverstone. Nu hebben we in Japan zelfs gewonnen en gaan we ineens aan de leiding aan het wereldkampioenschap. We hebben in Fuji denk ik een geweldige race gereden. De auto was snel, de strategie was perfect en we maakten geen enkele fout. We reden de hele race om de podiumposities en toen in de slotfase duidelijk werd dat we zelfs konden gaan winnen, werd het natuurlijk superspannend. Ik ben echt ontzettend blij; dit succes pakt niemand ons ooit nog af.”

Giedo van der Garde: “Ik had een superstart. We begonnen vanaf de zevende startplaats, maar al aan het begin van de tweede ronde was ik iedereen voorbij en lagen we op kop. Ik heb twee stints van in totaal zo’n anderhalf uur gedaan, waarna we ongeveer een halve minuut voorsprong hadden op de rest. Na mij kwam Frits in de auto. Met miezerde inmiddels, het circuit was glad, maar hij deed het hartstikke goed. Vervolgens heeft Nyck echt een waanzinnige race gereden en ook het team een perfecte job gedaan; de auto was super, net als onze pitstops en strategie. We rijden nu echt elke race om de prijzen en dan wordt het natuurlijk alleen maar leuker en leuker!”

Nyck de Vries: “Ik was na de finish ontzettend blij, maar ook helemaal gesloopt! Ik heb álles gegeven, want ik moest in mijn laatste stints een volle ronde goedmaken op de leiders. Dat leek onmogelijk, maar het is gelukt! Het was voor ons een fantastische race. Giedo had een wereldstart en zorgde ervoor dat we snel aan de leiding kwamen, waarna Frits het ook super heeft gedaan. Om deze race samen met hem te winnen, is geweldig. We hebben dit echt als team gedaan.”

Racing Team Nederland gaat na twee races aan de leiding in de LMP2-klasse van het wereldkampioenschap. De derde race is de 4 Hours of Shanghai. Hoewel Frits van Eerd aanvankelijk niet aan die race kon deelnemen (en daarom vervangen zou worden door Job van Uitert, die op Silverstone inviel voor Nyck de Vries), heeft hij inmiddels besloten tóch in China te rijden. De 4 Hours of Shanghai wordt verreden op zondag 8 november.