Drie maanden moest Hermen Kobus noodgedwongen aan de kant blijven. Maanden kijkt hij al uit naar zijn comeback eind deze maand in de Kenotek Ypres Rally, maar met het oog op de Europese topwedstrijd in Ieper zal hij zaterdag aan de start staan van de Rally van Wervik. De Skoda Fabia R5 werd door vader Gerrit en zijn team weer op en top geprepareerd om te schitteren in West-Vlaanderen.

 De 40ste editie van de Rally Islas Canarias op Gran Canaria werd geen feesteditie voor Hermen Kobus, die op een mooie 4de plaats stond toen hij op de eerste proef van de tweede dag op een boom knalde. De Skoda Fabia R5 was zwaar toegetakeld en drie maanden later is de wagen weer klaar voor de strijd.

“De schade was aanzienlijk en vooral duur,” vertelt Hermen. “De frontale klap op die boom beschadigde nogal wat vitale en dure onderdelen. Je kunt beter over de kop gaan. Ik ben de fans dankbaar voor de steun die ze gaven via de crowdfunding die we organiseerden. Mede dankzij hen staan we zaterdag aan de start in Wervik. Deze keer niet met Erik de Wild als copiloot, want die is met vakantie in Sardinië, maar wel met Davy Thierie, die me al eens navigeerde in de Fiesta R2. In Ieper start ik wel opnieuw met Erik de Wild.”

In de Rally van Wervik zal Hermen het ritme weer op moeten bouwen, want de jonge Nederlander ligt al een paar maanden stil. “Dat wordt mijn grootste handicap in Ieper, want ik had enkele maanden niet meer gereden na mijn zege in de East Belgian Rally en na ons ongeval in Gran Canaria heb ik weer een tijdje aan de kant gestaan. Ik ga in Wervik het tempo op moeten bouwen. Maar, ik twijfel niet aan mezelf. Die sortie was niet het gevolg van een verkeerde inschatting van een bocht of overmoed. Gewoon een nota die te laat was. Ik ben van plan om er meteen weer in te vliegen, al heb ik altijd het budget wel in het achterhoofd.”

 In de Rally van Wervik zal Hermen ook zoeken naar de ideale afstellingen. “Ik strijd graag voor de overwinning, maar in Wervik zal ik me toch zoveel mogelijk concentreren op het vinden van een ideale afstelling voor Ieper. Het is trouwens ook belangrijk om voor Ieper nog een wedstrijd te rijden, want na zo een sortie heb je vaak nog gevolgschade die pas zichtbaar wordt wanneer de wagen maximaal belast wordt, zoals in een wedstrijd. Liever een klein probleem in Wervik dan in Ieper.” Want, ondanks zijn gebrek aan ritme, is Hermen enorm gemotiveerd om opnieuw te schitteren in de Kenotek Ypres Rally.

 “We zullen in Wervik al een beetje kunnen inschatten waar we staan, want met Pieter Tsjoen, Davy Vanneste en Melissa Debackere, staan er al drie serieuze referenties aan de start. Maar, de affiche in Ieper is nog van een ander niveau, met een 30-tal R5’s en enkele internationale toppers. Ik kijk er enorm naar uit. Ik heb onboards bestudeerd van Freddy Loix en Kris Princen in het Belgisch kampioenschap en ik hoop dat ik me met hen kan meten op de snelle proeven in Ieper. Maar eerst de Rally van Wervik dit weekend!”

Preview Wervik