Het rallyteam van Toyota GAZOO Racing begint aan een nieuw tijdperk; in het nieuwe seizoen van het FIA World Rally Championship (WRC) verschijnt het team voor het eerst met een hybrideauto aan de start, namelijk de nieuwe Toyota GR Yaris Rally1. Het wereldkampioenschap begint traditioneel met de Rally van Monte Carlo (20-23 januari).

De Toyota GR Yaris Rally1 is de opvolger van de succesvolle Yaris WRC waarmee Toyota GAZOO Racing vorig rallyseizoen zowel de constructeurstitel als de rijderstitel in de wacht sleepte. Vanaf het nieuwe seizoen moeten alle Rally1-auto’s die aan het WRC deelnemen uitgerust zijn met een hybride-aandrijflijn, een primeur voor het kampioenschap. De hybride-unit in elke auto bestaat uit een batterij van 3,9 kWh en een motor-generatorunit (MGU) die tijdens het accelereren 100 kW/134 pk extra vermogen levert. De GR Yaris Rally1 combineert dit met de 1,6-liter turbomotor van de Yaris WRC. Hierdoor beschikken de Toyota coureurs over meer dan 367 kW/500 pk. Ook nieuw is dat in het kampioenschap voor het eerste met 100% duurzame brandstof wordt gereden.

Andere nieuwe reglementen
De GR Yaris Rally1 is opgebouwd rond een speciaal buizenframe-chassis (ook wel spaceframe genoemd) dat meer veiligheid biedt. Andere door het reglement vereiste wijzigingen zijn minder complexe aerodynamica, de terugkeer naar een mechanische versnellingsbak en de verwijdering van het actieve middendifferentieel. Door deze veranderingen komt meer nadruk te liggen op de vaardigheden van de coureurs, die zich tijdens de race ook moeten aanpassen aan de eisen rond het regenereren en inzetten van de hybride-energie. Daarbij moeten zij samenwerken met ingenieurs om de prestaties en rijeigenschappen binnen deze nieuwe parameters te optimaliseren.

 Specifieke uitdagingen
Sinds de GR Yaris Rally1 afgelopen voorjaar voor het eerst zijn motor startte, heeft de rallyauto een grondig testprogramma ondergaan. De laatste weken waren de tests voornamelijk gericht op de specifieke uitdagingen van de Rally van Monte Carlo. Deze rally staat bekend om zijn wisselende omstandigheden. Van droog asfalt tot sneeuw en ijs: het kan een bijzonder uitdagende start worden. Vorig seizoen won Toyota GAZOO Racing de rally die alom bekendstaat als de meest prestigieuze van het kampioenschap.

Regerend wereldkampioen
De Toyota GR Yaris Rally1 van regerend wereldkampioen Sébastien Ogier is de eerste van de nieuwe generatie rallyauto’s die aan de Rally van Monte Carlo begint. De achtvoudig wereldkampioen, die met acht overwinningen in de Rally van Monte Carlo recordhouder is, rijdt dit seizoen een gedeeltelijk programma met een nieuwe bijrijder, Benjamin Veillas.

Vier Toyota’s GR Yaris Rally1
De tweede GR Yaris Rally1 die aan het WRC meedoet, wordt bestuurd door Elfyn Evans met bijrijder Scott Martin, die vorig jaar in de Rally van Monte Carlo als tweede eindigden. De vierde plek was toen voor Toyota coureur Kalle Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen, die komend seizoen in de derde GR Yaris Rally1 rijden. Takamoto Katsuta en bijrijder Aaron Johnston racen in de vierde GR Yaris Rally1 onder de vlag van het nieuwe Toyota GAZOO Racing World Rally Team Next Generation.