TeamNL-talent Glenn van Berlo is op de Hungaroring bij zijn debuut in het Euroformula Open kampioenschap in beide races als negende geëindigd. De 18-jarige Nederlander die uitkomt voor het Spaanse Drivex legde daarmee in het rookie klassement van deze Formule 3-klasse beslag op een vierde respectievelijk derde positie. Tevens scoorde Van Berlo in het openingsweekend meteen zijn eerste punten voor het kampioenschap. “Je wilt er eigenlijk meteen vooraan bijzitten, maar dat is niet realistisch. We hebben dit weekend veel vooruitgang geboekt, maar er is ook nog veel werk te doen”, aldus Van Berlo na zijn debuutweekend.

TeamNL-talent Glenn van Berlo had er lang op moeten wachten, maar dit weekend ging dan eindelijk het Euroformula Open kampioenschap van start. Na zijn sterke debuutseizoen in de autorensport waarin Van Berlo in het Spaans Formule 4 kampioenschap meerdere zeges en de tweede plaats in het kampioenschap voor zich opeiste, had de 18-jarige inwoner van het Noord-Brabantse Veghel voor de volgende stap in zijn carrière gekozen voor de aanzienlijk snellere Euroformula Open, een kampioenschap waarin wordt gestreden met Formule 3-auto’s. Van Berlo komt uit voor het Spaanse team Drivex dat gebruik maakt van HWA (Mercedes)-motoren. De Euroformula Open-titelstrijd telt dit seizoen acht ronden en in totaal zestien races waarbij de Hungaroring dit weekend de aftrap mocht verzorgen.

In de dagen voor de openingsronde van het kampioenschap waren er op de Hungaroring diverse testsessies voor de Euroformula Open-rijders. Van Berlo wist daarbij zijn rondetijden steeds verder te verbeteren en uiteindelijk resulteerde dit in de kwalificatie in een tijd die goed was voor de tiende startpositie in race één. Bij het op groen springen van de lichten had de TeamNL-coureur meteen een plaatsje winst te pakken, maar moest gaandeweg de wedstrijd de rijders voor hem laten gaan. Na 17 ronden passeerde Van Berlo daardoor bij zijn Formule 3-debuut als negende de finish, net voor zijn Drivex-teamgenoot Shihab Al-Habsi, een van zijn tegenstanders uit het Spaans F4 kampioenschap van vorig jaar. Met zijn negende plaats was Van Berlo de vierde rookie in het veld.

In de kwalificatie voor race twee bleef Van Berlo steken op een twaalfde plaats, maar met een goede start en een sterke eerste ronde had de Drivex-coureur dit snel weer hersteld en lag bij de eerste doorkomst op de tiende positie. Een ronde later schoof Van Berlo door naar plek negen. Hoewel het TeamNL-talent weg wist te rijden bij zijn achtervolger, lukte het hem niet om de rijder voor hem te passeren, al bedroeg het verschil op de finish slechts iets meer dan een seconde. Met zijn negende positie was Van Berlo dit keer derde in het rookie klassement.

Van Berlo keek met gemengde gevoelens op zijn Euroformula Open-debuut terug. “Ten opzichte van andere teams en rijders hebben we een achterstand in de hoeveelheid testkilometers. Daarnaast is voor mij alles nieuw. Je hebt echt vertrouwen nodig om met deze auto’s hard te gaan en dat moet je opbouwen. In de kwalificatie heb je één ronde om het maximale uit de banden te halen en dat is heel anders dan dat ik vanuit de Formule 4 gewend was. Bandenmanagement in de race is ook extreem belangrijk. Als je iets teveel pusht worden de banden te warm en moet je dat meteen bekopen. In de tweede race ging dat al veel beter dan in race één. Tegen het eind had ik nog steeds een goed tempo en liep ik in op mijn voorganger. Een negende plek is niet wat je wilt, want als coureur wil je meteen vooraan meedoen. Dat is natuurlijk niet realistisch. Het belangrijkste is dat we heel veel hebben geleerd, gedurende het weekend veel progressie hebben geboekt, maar we weten ook dat we nog veel werk te verzetten hebben. We weten echter op welke gebieden we moeten verbeteren en dat gaan we voor de volgende ronde op Paul Ricard zeker doen.”