Afgelopen weekend werd op de wegen rondom Emmeloord de Zuiderzeerally verreden. Ruim 80 equipes hadden zich voor deze wedstrijd ingeschreven en stonden op vrijdagavond klaar om van start te gaan. Onder hen ook het Rally Team Leemans met rijder Roald Leemans en zijn nieuwe navigator Harm van Koppen. Zij debuteerden met de Citroën DS3 R5 EVO3.


“Het klikte al snel met Harm,” kijkt Roald Leemans terug. “We hadden beide een ander systeem van pace notes maar hebben samen een goed systeem gevonden. Daar mankeerde helemaal niets aan.”

Toch kijkt Roald niet tevreden terug op deze wedstrijd. “We zijn voorzichtig begonnen en hadden de auto niet op vol vermogen staan. Rustig aan beginnen en eerst maar eens wennen was het plan.” Op de eerste klassementsproef, een rondkoers in Marknesse, ging het allemaal nog goed. “Na de start zaten we vlak achter Henk Vossen en hij liet ons passeren. We konden daarna goed doorrijden.”

Op de verbindingsroute naar de tweede klassementsproef hoorde de equipe een paar geluiden die ze normaliter niet zouden moeten horen. Daarop is direct contact gezocht met de service en werd gedacht aan problemen met de versnellingsbak. “We zouden voorzichtig de tweede klassementsproef af gaan werken,” vertelt Roald. “Met de nodige reserve begonnen we aan de proef toen ineens de achterkant ons voorbij kwam. Daardoor schoten we van de weg en kwamen op onze zijkant te liggen. De wedstrijd was daarmee over voor ons.”

Later in de werkplaats zou blijken dat er iets in de aandrijflijn was afgebroken. De cardanas sloeg daardoor vast met als resultaat dat de achterwielen blokkeerden. “Behoorlijk frustrerend,” zegt Roald. “We hadden graag de potentie van deze auto en onszelf willen laten zien. De auto ging in het begin gewoon erg goed en heeft nog veel meer potentie.”

De komende weken wordt de auto weer geprepareerd voor de volgende wedstijd. “Er is veel werk te verzetten de komende weken. We moeten de hele aandrijflijn nakijken en waar nodig repareren. Daarnaast moet ook het plaatwerk en de livery weer hersteld worden. “

De volgende wedstrijd van het Nederlands Rally Kampioenschap is de Centraal Nederland Rally rondom Barneveld. “Deze wedstrijd is al over een paar weken. We hopen de auto dan weer in orde te hebben zodat we weer van start kunnen,” besluit Roald.