De één werd dagwinnaar, de ander tweede. De kartende broers Kay en Glenn van Berlo uit Veghel bewezen ook tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in Eindhoven dat zij bij de absolute top van Nederland horen. 

Met zijn tweede plaats in de zeer sterk bezette seniorenklasse had Kay van Berlo (15) opnieuw top gepresteerd. Het leverde hem een berg punten op voor het kampioenschap, toch had hij liever nog de hoogste podiumtrede kunnen beklimmen. Logisch natuurlijk, omdat elke sportman dat wil, maar vooral ook logisch omdat de Brabander dit seizoen al sinds de Wintercup bewijst dat hij sterk genoeg is om races te winnen. Hoe dan ook, met zijn vierde, vijfde en tweede plek was hij elke race voorin te vinden. “Het heeft dit weekend heel dicht bij elkaar gezeten”, zei Kay. “Jammer genoeg heb ik in twee races twee foutjes gemaakt, anders was ik nog hoger geëindigd in de eerste twee races.”

Het zei veel over zijn topsportmentaliteit. Hij mag dan rookie zijn bij de senioren, het besef dat hij steevast om de overwinning meedoet en zelfs om de titel strijdt, heeft ervoor gezorgd dat voor hem alleen het hoogste nog goed genoeg is. Tijdens de eerste race startte hij als derde en kwam hij als vierde door de bocht. In de hairpin ging hij echter wijd en werd hij aan de binnenkant door twee man ingehaald. “Ik ben daarna teruggereden naar vier en op die plek gefinisht. Ja, fouten werden dit weekend hard afgestraft. Maar dat hoort er ook bij. Dat geeft het kampioenschap aanzien.”

glenn-van-berlo-a81f9929

In de tweede race lag hij lange tijd op kop, maar door een verdedigende actie kwam hij in de chicane in het vuil terecht en ging hij even later wijd. Kay viel terug naar plek zes, won nog een plaats, maar wist dat hij in de derde race iets recht te zetten had.

Dat deed hij dan ook, en met verve. De sympathieke Veghelaar had de bandenspanning lager gezet om zo in de slotfase te kunnen inhalen. Door een crash voor hem schoof hij op van plaats vijf naar twee en hoe verder de race vorderde, hoe dichter bij hij kwam aan de nummer één. Die verdedigde diens plek echter met verve en Kay moest zich tevredenstellen met de tweede plek. “Jammer. Ik ben hier niet om tweede te worden”, toonde hij zijn winnaarsmentaliteit. “Maar ik heb toch weer behoorlijk wat punten gepakt en van mijn fouten heb ik echt wel geleerd. Want die zal ik niet snel vergeten. En het heeft me voor de volgende race alleen maar sterker gemaakt.”

Bij de junioren bewees jongere broer Glenn dat ook hij bij de beste in zijn klasse hoort. De veertienjarige rijder was met twee eerste plaatsen en een tweede plaats overduidelijk de beste geweest en mocht na afloop dan ook de beker in ontvangst nemen voor de dagwinnaar. “Ik ben heel tevreden”, zei Glenn. “Het zat heel dicht op elkaar vandaag en dat maakt het extra mooi dat ik vandaag dan als eerste ben gefinisht.”

Tijdens de eerste race had hij te maken met stof op de baan. Als gvolg daarvan schoof hij door bij een bocht. Hij moest zijn tweede plaats afstaan en een gat van 30 meter toestaan op de nieuwe nummer twee. Maar Glenn liet zich niet uit het veld slaan en reed het gat met de nummer één en twee dicht. “Ik heb tot een paar ronden voor het eind gewacht voordat ik actie probeerde. Toen heb ik ze allebei in één keer ingehaald. Dat was niet verkeerd.”

Ook in race twee was de snelheid van Glenn dik in orde. Bij de start moest hij de eerste plaats nog afstaan, en werd even later zelfs nog ingehaald door de nummer drie, maar ook deze keer bewaarde Glenn het beste voor het laatst. “Ik ben met Tijmen (van der Helm, red.) en Leroy (Jagesar, red.) weggereden. Ik heb ze opgeduwd om weg te komen. Twee ronden voor het eind heb ik de kop gepakt.” Dat deed hij bewust weer op het einde. “Op kop rijden is moeilijk. Als ik eerder de kop pak, is de kans groter dat ik die weer verlies.”

Ook in de derde race aasde Glenn uiteraard op de overwinning. Maar deze keer moest hij zich tevredenstellen met de nog altijd mooie tweede plaats. “Er lag weer veel zand op de baan waardoor die glad was. Ik schoof er weer vanaf en verloor de koppositie. Ik moest net als in de eerste race een gat dichtrijden.” Later was het stuivertje wisselen geblazen met Tijmen van der Helm en toen Glenn hem in de laatste ronde weer inhaalde, wist hij dat hij zich had verzekerd van de tweede plaats.

Nu wacht de broers Van Berlo nog de achtste en laatste ronde van het NK. Die wordt verreden in Genk. Glenn keek er al naar uit. “Ik vind het een vette baan om in te halen, het is ook een mooie baan. Ik ga daar gewoon genieten en mijn best doen.”

Kay en Glenn van Berlo worden in hun raceactiviteiten gesteund door Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto’s, Home Autotainment Benelux, IBC Personeelsdiensten, Herenhuys en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

Foto’s: Bas Kaligis

glenn-en-kai-van-berlo-a81f0832a