Kijkje in de keuken van zwaarste rally ter wereld met winnaar De Rooy, Van Loon, Verhoeven, Versluis, Coronel e.a. Compleet Nederlands Dakar bivak mét demonstraties op TT Circuit ASSEN, 6 en 7 augustus 2016. Bezoekers van de GAMMA Racing Day, het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa, krijgen op 6 en 7 augustus 2016 een kijkje in de keuken van de zwaarste rally ter wereld, ‘Le Dakar’. De beste Nederlandse deelnemers, waaronder winnaar in het vrachtwagenklassement Gerard de Rooy, komen met hun rallyvoertuigen naar het TT-circuit waar de teams een compleet Dakar bivak inrichten en demonstraties verzorgen.

Gerard de Rooy

Gerard de Rooy
218 voertuigen (84 motorfietsen, 23 quads, 67 auto’s en 44 vrachtauto’s) haalden de finish van de 2016-editie van de Dakar rally en onder de winnaars van deze wereldberoemde beproeving van mens en machine bevond zich een Nederlander! Gerard De Rooy won voor de tweede keer in zijn carrière de Dakar rally in het vrachtwagenklassement, waarin dit jaar maar liefst 4 IVECO’s in de top 10 eindigden. De Rooy komt met zijn winnende PETRONAS IVECO rallytruck samen met andere Nederlandse deelnemers aan de Dakar rally naar Drenthe.

 “De Dakarrally mag zich verheugen in een enorme belangstelling van Nederlandse fans en niet alleen beneden de rivieren waar traditioneel de meeste Nederlandse deelnemers vandaan komen. We speelden al langer met de gedachte om ‘de oversteek’ naar Noord-Nederland te wagen om onze fans daar te ontmoeten.” Aldus Gerard de Rooy.

Henk Brink, gedeputeerde Economische Zaken Provincie Drenthe toont zich verheugd over de komst van De Rooy en andere succesvolle Nederlandse Dakardeelnemers. “Geweldig dat de trucks die meedoen aan Dakar, in Drenthe te bewonderen zijn tijdens de GAMMA Racing Day. Ik hoop dat veel Drenten de karavaan komen verwelkomen.”

24061374211_8567744a93_b

Erik van Loon
Het Petronas IVECO Dakarteam is niet het enige prominente Nederlandse Dakarteam dat het Dakar bivak op het TT Circuit Assen bevolkt. Ook het team van Van Loon Racing pakt uit op de GAMMA Racing Day. Na een historische vierde plaats in de Dakarrally van 2015 stuurde Erik van Loon zijn 320 pk- sterke MINI ALL4RACING dit jaar naar een klassering ruimschoots binnen de top 15. Vier daarvan waren top 10-noteringen, met een tweede plaats in etappe 9 onder temperaturen van 40 graden celcius als excellent hoogtepunt; de beste prestatie van een Nederlander in een officiële etappe.

Peter Versluis, Frans Verhoeven, Tim Coronel
Team Yamaha Netherlands Frans Verhoeven, beste Nederlander bij de motorfietsen, Eurol VEKA M.A.N. trucker Peter Versluis en ook het Maxxis Dakar Team powered by SuperB van Tim en Tom Coronel staan op de naar verwachting nog groeiende lijst met Nederlandse Dakarteams op de GAMMA Racing Day. Tom haalde het nieuws toen bleek dat hij met pech bijna een hele dag alleen vast zat in de woestijn, terwijl broer Tim het dit jaar een stuk beter afging. Hij pakte de winst in zowel het Solo als het Lightweightklassement.

 ‘Zwaarste rally ter wereld’
De Dakarrally staat bekend als de zwaarste rally ter wereld. De drijvende kracht achter de rally was de Fransman Thierry Sabine die in 1977 verdwaalde in de Libische woestijn tijdens de Abidjan-Nice rally. Vanaf dat moment stelde hij zich tot doel iedereen de kans te geven “de woestijn te temmen“. Oorspronkelijk voerde de rally van de Franse hoofdstad Parijs naar Dakar, en heette daarom Parijs-Dakar. Sinds 2009 wordt de rally in Zuid-Amerika verreden met start en finish in Buenos Aires. Nederland heeft sinds de start van de rally in 1979 alleen in het vrachtwagenklassement de winst weten te pakken, notabene met leden van één en dezelfde familie: in 1987 met Jan de Rooy, in 2007 met Hans Stacey, neef van zoon Gerard de Rooy die in 2012 en 2016 wist te winnen. Naast De Rooy werd Dakar 2016 gewonnen door Stéphane Peterhansel (auto’s), Toby Price (motoren) en Marcos Patronelli (quads).

GAMMA’s gratis racedag staat te boek als het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa. Met het GRATIS toegangsbewijs verkrijgbaar vanaf eind juni bij onder meer GAMMA Bouwmarkten trakteert de GAMMA Racing Day op professionele racedagen met een unieke sfeer. Het volledige raceprogramma alsmede de bestelmogelijkheid voor paddock- en VIP-kaarten staat op www.gammaracingday.nl