Het was zijn laatste raceweekeinde in een Rotax-kart en dat sloot Flynt Schuring zondag op fraaie wijze af tijdens het NK Rotax Max. De pas vijftienjarige karter uit Den Dolder werd op het circuit van Genk knap derde in de Senioren-klasse en kan zich nu met een voldaan gevoel gaan richten op een nieuw avontuur in de KZ-klasse én in de autosport.

 

 

“Dit is een mooi einde aan het Rotax-avontuur”, zei Flynt tevreden. “Voor het weekend had ik dit niet verwacht, eerlijk gezegd. Maar de snelheid was goed, en ik kon er goed mee omgaan dat de baan weinig grip had. Dat kwam door de kou en omdat er veel regen was in de voorgaande dagen.”

Nadat hij in de trainingen al een veelbelovende snelheid had laten zien, denderde Flynt in de kwalificatie naar de derde tijd. “Toen wist ik dat we dit weekend een echt goede snelheid hadden. Jammer genoeg was mijn start in de prefinale heel slecht. Daarna waren mijn banden vies omdat ik werd ingehaald en daardoor dus niet meer op de racelijn reed. Dat kostte me nog een paar plaatsen. Aan het einde van de tweede ronde lag ik op P12.”

Gelukkig was zijn snelheid goed en zo slaagde Flynt erin nog op te stomen naar de zevende plaats. Dat betekende dat hij in de finale op die positie moest starten. Deze keer had hij een bliksemstart. “Ik won vijf plekken. Iemand voor me ging voor een gat en ik kon met hem meegaan”, verklaarde hij zijn huzarenstukje. “Dat was aan de binnenkant van de bocht. Ik kwam er als derde uit en na een paar rondjes lag ik al tweede.”

Lange tijd zag het ernaar uit dat hij op die positie zou finishen, maar op twee derde van de race werd Flynt toch nog ingehaald. “Ik kon er weinig tegen beginnen. In Genk is het sowieso lastig verdedigen vanwege de vele rechte stukken en de brede bochten. Het verschil tussen ons was niet heel groot, maar hij zat in mijn slipstream. Het was natuurlijk jammer dat hij me nog inhaalde, maar daarna wist ik dat ik een podiumplaats kon houden.”

Zo kwam de talentvolle Utrechter als derde over de streep en pakte daarmee zijn tweede podiumplaats van het seizoen. Eerder had hij op het circuit van Spa in de regen gewonnen. Nu het NK erop zit, is ook zijn seizoen voorbij. De komende maanden gaat Flynt zich richten op volgend jaar. Dan maakt hij de overstap naar de KZ2, de koningsklasse van het internationale karten. “Het ziet er naar uit dat we gaan uitkomen in het Duitse DSKC, het schakelkartkampioenschap binnen de DKM (Deutsche Kart Meisterschaft) en een of twee WSK-kampioenschappen in Italië.”

 

 

Hij heeft zijn eerste meters in deze zeer potente schakelkart deze week in Italië al gemaakt. Flynt: “Het gaat al best goed. Het is een heel snelle kart en heel anders dan Rotax, heel leuk. Het is wel zwaar, vooral voor je armen vanwege het schakelen.” Voor de jonge coureur betekent het opnieuw veel leren. “De snelheid ligt nog hoger dan in de Rotax Max Senior-kart. Ik moet in deze kart schakelen en leren hoe je met deze kart de bochten rijdt. Dat is heel anders dan ik gewend ben.”

Behalve KZ gaat Flynt in 2022 ook aan autosport doen. In augustus van dit jaar maakte hij al zijn debuut. Dat was in de BMW M240i Cup, vlak na zijn vijftiende verjaardag. Hij maakte direct grote indruk. Flynt won al drie races in het kampioenschap (1 keer in Zandvoort en 2 keer in Assen) en op het circuit van Zandvoort won hij ook nog een achtuursrace.

Ook volgend jaar gaat hij uitkomen in de BMW 240i Cup. “Ik vind het een heel leuke auto, er zijn heel veel deelnemers, dat maakt het uitdagend. Ik ga me dus focussen op beide. Maar uiteindelijk wil ik de autosport in. KZ is daarvoor een mooie leerschool. We gaan in de winter veel testen en trainen. Het wordt een mooi seizoen!”

Foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl