Het is het snelste stratencircuit in de Verenigde Staten, Long Beach, tussen de vele palmbomen en flatgebouwen aan de kust bij Los Angeles. Renger van der Zande reed er dit weekend samen met Alex Popow naar het podium in het Amerikaans lange afstand kampioenschap. Ze staan nu, na ook de races in Daytona en Sebring, tweede in dit IMSA / Weather Tech Sportscar Championship.

RengervdZande

Ze kregen het hele weekend de auto niet echt goed voor elkaar, de technici van Starworks Motorsport. De baan op stedelijk beton, met zeer snelle stukken en ook weer korte bochten, maakte het lastig om een goed compromis te vinden in de set-up. Het rijden op dit circuit vergt óók permanente aandacht vanwege de snelheid en de betonnen muren die straffeloos hun tol eisen van rijders en materiaal. Daarom voelde de tweede plaats op het podium voor Alex Popow en Renger van der Zande en het Starworks Motorsport team uiteindelijk als een overwinning.

Long Beach is in de Amerikaanse autosport een icoon. De lange witte stranden aan de Californische kust bij Los Angeles, de honderden hoogstam palmbomen en de veeleisende snelle baan door de stad vormen een typisch Amerikaanse kustplaats-racesfeer. Jaarlijks rijden zowel de Indycars als de Prototypes en GT’s van het IMSA kampioenschap hier hun race. Renger van der Zande is inmiddels vertrouwd met deze sfeer. Hij deed de laatste stint voor zijn team, om na anderhalf uur en 74 ronden op dit drie kilometerlange circuit de podiumpositie veilig te stellen. Met name een wat langere gele vlag situatie gaf weer spectaculaire manoeuvres van de verschillende teams te zien. Na een sterke opening van teamgenoot Alex Popow moest Van der Zande ronde na ronde vechten met onder andere Kyle Marcelli. Met de wielen tegen elkaar werd op verschillende stukken van het circuit gevochten om de eer. Maar tot slot was er het podium en daarmee de tweede plaats in de competitiestand. Ook voormalig Indianapolis winnaar en succesvolste Nederlandse coureur in de Verenigde Staten, Arie Luyendijk, kwam Renger complimenteren met deze race.

RengervdZande!

Renger : “Dit was een heftige race, maar wel genieten geblazen…. De auto kregen we niet optimaal scherp en bij de start van mijn stint voelde ik dat meteen. Dan blijft er niets anders over dan streetwise vechten op de baan. Zowel aanvallend als verdedigend was het rondenlang “full throttle”. Ik heb ervan genoten en we kunnen blij zijn met het resultaat. Nu op naar Laguna Seca waar we in de regel snel zijn en weer een race kunnen winnen.