In een samenwerking tussen het Nederlandse Van Amersfoort Racing en het Spaanse Monlau Motorsport, twee absolute zwaargewichten in de racerij, is Robert de Haan de eerste aangekondigde coureur die met hen een volledig seizoen in de Spaanse F4-competitie gaat aanvallen.

De 15-jarige De Haan is geen onbekende voor het Nederlandse deel van de nieuw gevormde alliantie. Hij kwam al voor VAR uit tijdens geselecteerde rondes in zowel het Italiaanse als Duitse F4-kampioenschap van 2021. Robert boekte een solide prestatie toen hij zijn eerste Rookie-overwinning opeiste tijdens de voorlaatste ronde van het Duitse F4-kampioenschap op de Nürburgring in november vorig jaar.

De Nederlander laat een zeer succesvolle carrière in de kartsport achter zich. Hij behaalde podiumplaatsen in de meest competitieve kartseries van Europa, waarna hij al op veertienjarige leeftijd de sprong naar de autosport waagde. In navolging van F1-coureur Lando Norris ontving Robert vorig jaar het Ginetta Junior Scholarship, waardoor hij aan datzelfde kampioenschap kon deelnemen. In zijn debuutseizoen veroverde hij de Rookie-titel en werd hij vierde algemeen met meerdere racezeges.

In datzelfde jaar nam De Haan deel aan de ’21 FEED Racing F4 Academy, een prestigieus talentontwikkelingsprogramma op initiatief van voormalig F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve en voormalig F1-testpiloot Patrick Lemarie. In een sterk veld van 70 veelbelovende coureurs toonde Robert zich het meest succesvol, hij claimde de overwinning en kreeg vervolgens steun voor het komende seizoen in F4.

“Allereerst zijn we erg enthousiast over de joint venture met Monlau Motorsport. Door onze krachten te bundelen, bieden we een sterk pakket aan het Spaanse F4-kampioenschap”, zegt Rob Niessink, CEO van VAR. Hij vervolgt: “Talent als Robert de Haan komt niet zomaar uit de lucht vallen. We hadden hem al een tijdje in het vizier, maar zijn jonge leeftijd liet hem nog niet toe om in Europa met F4-auto’s te gaan rijden. Zijn prestaties onder raceomstandigheden tijdens de laatste rondes van zowel de Italiaanse als de Duitse F4 series, waarvoor we Robert voor ons lieten rijden, waren indrukwekkend. Hij vocht als een leeuw naast de gevestigde rijders, wat duidelijk aangeeft dat hij klaar is voor een volgende stap. Aangezien we voor de Spaanse F4-serie maar één doel voor ogen hebben, zijn we verheugd dat we een coureur met zijn kwaliteiten op de grid kunnen brengen.”

Niessink’s verklaring wordt volledig onderschreven door Monlau’s F4 Team Manager David Simon: “Ik kan het niet meer eens zijn met de verklaring van Rob. We zijn bijzonder enthousiast over de samenwerking tussen onze beide raceteams. Door Robert toe te voegen aan de rijdersbezetting halen we een absoluut talent binnen dat een kans maakt om zeer succesvol te zijn in het kampioenschap. Hij heeft al heel wat bereikt voor een coureur van zijn leeftijd en tijdens recente tests heeft hij laten zien dat hij precies weet waar hij mee bezig is. We zijn absoluut opgewonden om aan het seizoen te beginnen en we streven ernaar om vanaf het begin competitief te zijn!”

De afgelopen twee jaar waren er in de Spaanse F4 Series twee Nederlanders die de titel opeisten, waarvan Kas Haverkort, momenteel uitkomend voor Van Amersfoort Racing in het Formula Regional European Championship by Alpine, er één was.

“Na zowel een Italiaanse als een Duitse F4-race, ben ik erg enthousiast om nu een volledig seizoen F4-races te gaan rijden!”, aldus Robert de Haan. De jongeman uit Eerbeek, gelegen op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van VAR in Nederland, vervolgt: “Racen in de Ginetta G40 Junior Cup, en vooral meedoen aan de FEED Racing F4 Academy heeft me echt geholpen om te groeien als coureur. Ik heb zoveel vooruitgang geboekt en waardevolle ervaring opgedaan, zowel op als naast het circuit. En dan heb ik het nog niet eens over de sterke financiële steun die ik van hen heb gekregen en die me heeft geholpen bij mijn overstap naar een volledig seizoen F4-racen. Meer dan ooit voel ik me klaar om de volgende uitdaging aan te gaan en het is geweldig om dit samen met VAR en Monlau te doen. Ik heb al veel tijd met de crew doorgebracht en we hebben een goede band, waardoor ik nog meer vertrouwen heb en sta te popelen om te beginnen!”

Van Amersfoort Racing is een professioneel raceteam gevestigd in Nederland. Het werd in 1975 opgericht door Frits van Amersfoort. Sindsdien heeft Van Amersfoort Racing een lange traditie opgebouwd in het ondersteunen van aanstormende coureurs op hun weg naar een hoger niveau. Coureurs als Max en Jos Verstappen, Charles Leclerc, Mick Schumacher, Kevin Magnussen en Giedo van der Garde kwamen in het begin van hun carrière allemaal uit voor het gelijknamige team van Frits van Amersfoort, alvorens door te dringen tot de Formule 1.