Afgelopen donderdag zijn Erik van Loon en Harmen Scholtalbers vertrokken naar Lima voor Dakar 2019. Met de Toyota Hilux van het Belgische Overdrive Racing gaan zij voor een plaats in de top vijf van de zwaarste rally ter wereld. Vrijdag is de Hilux nog onderworpen aan een laatste test voordat zij door de keuringen gaan op zondag. Daarna volgt de officiële startceremonie en op maandag worden de eerste kilometer gereden.

Van Loon heeft hoge ambities: “In 2015 is het gelukt om vierde te worden in Dakar. Dat lukte toen door constant te rijden zonder al te veel risico’s. Dat is eigenlijk ook het plan voor dit jaar. Harmen heeft natuurlijk een paar jaar geen Dakar gedaan, dus we willen het graag opbouwen in de eerste week. Het zal een zware rally worden, dus het belangrijkste is om de finish te halen zonder teveel fouten. Als dat lukt dan moet een top vijf klassering haalbaar zijn en dan durf ik wel voorzichtig te dromen van een podiumplek.”

Van Loon en Scholtalbers rijden met nummer 317 op de Toyota Hilux.

De concurrentie zal echter hevig zijn dit jaar. Met ruim 100 auto’s aan de start en met een groot aantal voormalig winnaars wordt de strijd in de top van het veld serieus. “Sainz, Al-Attiyah, De Villiers, Peterhansel, Roma, noem ze allemaal maar op. Ze hebben allemaal de Dakar al eens gewonnen met de auto. Despres, Roma en Peterhansel ook met de motor, dus ze weten hoe ze een topklassering moeten halen. Dan rijden er ook nog een aantal rijders met minder ervaring maar met goed materiaal die zeker kans maken. Zoals Przygonski, Prokop, Loeb, Ten Brinke en Hunt. We gaan ons best doen om ons niet af te laten leiden en willen gewoon ons eigen ding gaan doen.”

Dat deze editie van Dakar een spektakel gaat zijn, staat volgens Van Loon al wel vast. “We hebben tien wedstrijddagen, alles in het zand en duinen van Peru. In de eerste week staat er ruim 1500 kilometer aan proef op het programma en in de tweede week 1400. Dat zijn serieuze etappes waar echt verschil gemaakt kan worden, iedere dag. De twee dagen voor de rustdag hebben we een marathonetappe, dus is er tussendoor geen service. Dan rijden we in totaal 800 kilometer op snelheid, dat wordt interessant!”