Plaats 19 halverwege de Dakar 2017 was niet wat Erik van Loon vooraf in zijn hoofd had. Het is ook niet aan hemzelf te wijten dat hij op de rustdag in La Paz op die positie staat, op 4 uur en 20 minuten van klassementsleider Stéphane Peterhansel. Trek de drie uur die Van Loon verloor doordat zijn Toyota in etappe 3 zonder benzine kwam te staan ervan af en hij zou negende staan. En dat was wel wat hij ongeveer in gedachten had.

Qua rijden gaat het prima met Erik van Loon en Wouter Rosegaar. De 44ste plaats in etappe 3 staat in schril contrast met de rest van de klasseringen in de eerste week: 10, 9, 8 en 11. Op het moment dat Van Loon zonder benzine kwam te staan – een fout van Overdrive – reed hij ook omstreeks de elfde, twaalfde tijd. “We hebben wat kleine dingetjes gehad, maar dat is normaal. Dat waren ook geen dingen die ons veel tijd kostten”, blikt Van Loon terug op de eerste week. “We hebben nog geen rampverhalen meegemaakt, behalve dan die benzinekwestie, maar dat lag buiten onze macht.”

Dat maakt het misschien wel nog frustrerender. Van Loon is de eerste om fouten toe te geven, maar hier kan hij niks mee. “Het was dubbele pech omdat het bij anderen (Nani Roma, Giniel de Villiers) gebeurde op een net iets gunstigere locatie. Roma viel 10 kilometer verderop stil op een plaats waar mensen stonden waar hij benzine van kreeg. Dat geluk bij een ongeluk hadden wij niet.”

Puur naar de prestatie gekeken, verloopt de Dakar 2017 uitstekend. In de twee dagen na het benzine-incident klom Van Loon op van 40 naar 19. “De Toyota is perfect, de sfeer is goed, in de auto loopt het prima. We rijden steevast in of dichtbij de top 10 en niet eens met heel veel moeite. Dat we daar thuis horen, hebben we dus wel al laten zien en dat maakt voor mij veel goed. Zo’n akkefietje wordt ineens cruciaal, maar anderen kunnen ook nog iets krijgen. Als ik kijk naar de nummers 11 tot en met 18 dan zijn dat allemaal rijders die wij kunnen hebben en waarvan ik er niet van zou staan kijken als die nog fouten gaan maken.”

De verschillen zijn in de eerste week van de Dakar al flink en dat geeft Van Loon de hoop dat er nog best iets mogelijk is. “Nummer 10 staat ook al op 2 uur en 22 minuten. Het is twee uur verschil met ons, maar als ik zie wat er in de eerste week al allemaal is gebeurd, is het niet onoverkomelijk. Het is te hopen dat in de tweede week niet al te veel afgelast wordt, want die kilometers hebben we wel nodig.”