Afgelopen weekend stond de Zuiderzee shortrally op de agenda van het Automotive Academy Rallyteam. Dit legendarische evenement werd wederom verreden in de Noordoostpolder en staat bekend om zijn spectaculaire en moeilijke klassementsproeven over de vele dijken en landwegen die de polder te bieden heeft. Voor rijder Ruurd Ochse was het de eerste wedstrijd met zijn nieuwe navigator Fred Roelfsema aan zijn zijde in de Honda Civic R3 rallyauto met tevens een nieuwe uitstraling.

SONY DSC

Na maanden van voorbereiden kon het team eindelijk van start gaan in het nieuwe rallyseizoen. De Zuiderzee shortrally, die bekend staat als de thuiswedstrijd van het team, werd dit jaar grotendeels verreden in de poldergebieden van Kampen. Omdat Ruurd Ochse deze shortrally voor het eerst reed met Fred Roelfsema als navigator, was al vooraf besloten de wedstrijd rustig aan te beginnen om goed te kunnen wennen aan elkaar. De nieuwe equipe ging met veel vertrouwen van start en na de eerste drie klassementsproeven lag het team op een 5e positie in het algemeen klassement. Halverwege de middag werden dezelfde drie klassementsproeven rondom Kampen nogmaals verreden en kwam er steeds meer vertrouwen tussen Ochse en Roelfsema. Helaas werd door een ongeluk van een andere deelnemer de laatste klassementsproef van de shortrally geannuleerd. Na vijf geslaagde klassementsproeven mocht het team met een verdienstelijke 4e positie in het algemeen klassement en een 3e positie in het shortrally klassement de Honda Civic R3 over het finishpodium rijden. Vol trots mochten Ochse en Roelfsema hun bekers in ontvangst nemen op het podium en kan Roelfsema op een succesvol debuut terugkijken in het Automotive Academy Rallyteam.

Op de valreep had het team zich nog ingeschreven voor de Zuiderzeebodem shortrally die ’s avonds verreden werd op de zeer spectaculaire industrieterrein klassementsproef in Emmeloord. Ook dit jaar was het publiek weer massaal naar deze proef gekomen om de vele deelnemers in het donker op de rondkoers te zien rijden. Het team heeft hier de voorgaande jaren al meerdere malen zeer succesvol gereden en dat was ook meteen terug te zien in de tijd die Ochse en Roelfsema neerzetten op de eerste klassementsproef. Met een keurige 2e plaats op de eerste proef leek het succes van eerder die dag een goed vervolg te krijgen. Helaas moest op de 2e proef de Honda vervroegd de strijd staken door remproblemen.

Desondanks kijkt het Automotive Academy Rallyteam met een enorm goed gevoel terug op deze wedstrijden en is er veel nieuwe ervaring opgedaan om het seizoen te vervolgen.

Tekst en foto: Frans-Jaap Moree