De 25-jarige West-Vlaming Enzo Ide is de nieuwe kampioen in de Blancpain GT Sprint Cup of het EK Sprint voor GT-wagens. Ide werd tijdens het afsluitende weekend, voor de gelegnheid samen met de Nederlandse Limburger Robin Frijns, eerste en derde in de beide races en stelde zo zijn eerste Europese titel veilig. Enzo Ide won eerder in zijn carrière al de 24 Uur van Zolder met Audi en won meerdere Europese GT-wedstrijden in FIA en de Blancpain Series. De titel van Enzo Ide bij de rijders maakt ook dat het Belgische team WRT Audi de titel bij de teams kon veilig stellen. Voor Enzo Ide is dit zondermeer het hoogtepunt van zijn carrière.

Voor het weekend stelde Ide dat een podiumplaats in de hoofdrace de titel zou veilig stellen en de West-Vlaming kreeg gelijk. Zondagmiddag reden zijn gelegenheidsteamgenoot Frijns en hijzelf in de kampioenschapsrace op de omloop van Barcelona naar een derde stek, meteen voldoende voor de bekroning. Echter Frijns en Ide hadden eerder op de dag al de kwalificatierace gewonnen en meteen waren ze ’s ochtends al bijna zeker van de titel. Een bekroning in stijl heet dan dan.

Eerder in het weekend verzekerde het duo zich van de derde plaats op de startgrid, in een startveld van meer dan 30 Europese top GT-wagens, een eerste stap naar de titel. Robin Frijns nam op zondagochtend een kanonstart en spurtte in amper enkele meters van de derde startplaats naar de leiding en hij stond die niet meer af.

Ik kreeg de WRT Audi R8 in een perfecte positie in handen bij de rijderswissel”, aldus Ide. “Ik hoefde alleen maar te consolideren. Dit moet zowat de makkelijkste racehelft van mijn leven geweest zijn. Ik maakte geen fouten, de auto was top en de zege en de daaraanverbonden punten waren een feit. Ik moet echter vooral Robin (Frijns) en het team bedanken, want zij schonken met perfecte omstandigheden om het af te maken.”

vsa_bsc_spa16_gr8r3088

Er restte het duo niets meer of minder dan een top 10 in de afsluiter van het weekend. Na zijn zege in kwalificatierace, nam de West-Vlaamse Audi-rijder geen enkel risico bij de start van de beslissende slotrace van het kampioenschap. Hij drong niet aan toen de Fransman Tristan Vautier (Mercedes) de leiding wou nemen in de startfase. Ook de Belgische Bentley-rijder Maxime Soulet zou even later vrij eenvoudig een weg vinden voorbij de latere kampioen. Ide en Frijns reden vervolgens een sterke race, werden derde, voldoende voor de titel voor Ide en WRT Audi.

Het had geen zin om te racen tegen jongens die geen bedreiging meer vormden”, vervolgt Ide. “We hadden afgesproken om uit de problemen te blijven in die gevaarlijke eerste rechtse bocht en daarna gewoon een strakke wedstrijd af te werken. Dat hebben we dan ook gedaan en een perfecte pitstop en tot slot een laatste zeer goed half uur van Robin, gaven ons zekerheid over de titel. Ik ben nu aan het racen van 2010 en heb ieder jaar progressie gemaakt, maar dit, neen, dit had ik voor het seizoen helemaal niet kunnen geloven. Ik wil werkelijk iedereen bedanken die al die jaren in mij gelooft heeft, van mijn familie en vrienden, tot mijn Audi familie met WRT, Vincent Vosse en natuurlijk Christopher Mies, die dit weekend in Duitsland moest racen en zo niet samen met mij de titel kon vieren. En nu gaan we feesten!