Eigenlijk stond deze wedstrijd niet op de kalender van rijder Jurgen van Hooijdonk en gelegenheidsnavigator Youri van As. Het team rijdt dit jaar in de 206 Rally Cup en ook die hebben deze wedstrijd dit jaar niet op de kalender gezet. Na een gesprek echter met sponsor Rookie besloot het team met de Peugeot 206 toch naar Son af te gaan reizen om aan de ELE Shortrally deel te gaan nemen.

De vaste navigator en rijder Alex Eisenberg, met wie Jurgen afwisselend rijdt en navigeert, was echter verhinderd. Daarop besloot Jurgen op zoek te gaan naar een andere navigator voor deze wedstrijd. Die werd gevonden in Youri van As. Hij maakte daarbij zijn debuut in de rallysport. Jurgen heeft al de nodige ervaring opgedaan maar voor hem was ‘de ELE’ ook de eerste keer. “Ik heb eigenlijk alleen onze lokale wedstrijden gereden,” zegt Jurgen. “Dus in zekere zin was het ook mijn debuut.”

Het team, dat op het serviceterrein onderdak vond bij het Rookie Rally Team Brabant, kijkt tevreden terug op deze wedstrijd. “We hebben echt genoten,” laat Jurgen weten. “We zijn weer een hele ervaring rijker, vooral het rijden op dat onverhard is een hele ervaring op zich! Dat is toch heel anders dan het onverhard dat ik ken uit bijvoorbeeld de Hellendoornrally of de Twenterally. De auto heeft zich de gehele wedstrijd heel goed gehouden. We hebben er niets aan hoeven doen, anders dan het reguliere onderhoud tijdens de service. Het zijn gewoon erg sterke auto’s.”

Qua tijden valt er voor het team nog wat te winnen. “Ik moet echt nog wel aan een paar punten gaan werken,” zegt Jurgen. “Zo moet ik nog werken aan mijn rempunten, ik rem eigenlijk te vroeg. Ook het aanremmen zelf kan veel agressiever. De Peugeot kan dat echt wel aan, nu ik nog,” grapt Jurgen. “We hebben deze wedstrijd ook gebruikt om andere banden van de bandensponsor van de 206 Rally Cup te gaan testen.”

Het meest bijzondere moment was wel het moment waarop we op de klassementsproef Wintelre ineens moesten stoppen. “We kregen te horen dat er politie op de proef reed, of dat ze de proef moesten oversteken. Ik heb geen idee wat er aan de hand was. We hebben even stil gestaan en konden daarna verder rijden. We hebben een minuut van onze verloren tijd teruggekregen.”

De volgende wedstrijd is de Vechtdalrally bij Hardenberg. Deze wedstrijd telt weer mee voor de 206 Rally Cup. “Daar zal Alex ook weer aanwezig zijn. Dan zal hij het stuur weer overnemen en zal ik opnieuw weer gaan navigeren. We laten de ELE Shortrally nu achter ons maar volgend jaar staan we zeker weer aan de start, maar dan van de ELE Rally zelf,” beloofd Jurgen stellig. “Want dit smaakt echt naar meer!”

Foto’s: Edwin Hengelman