In de Visual Art Rally schreef rallyrijder Bob de Jong geschiedenis door met zijn i20 in R5 trim Hyundai de eerste overwinning in de Nederlandse rallysport te bezorgen. Met zes snelste tijden op 9 klassementsproeven liet Bob de Jong er geen twijfel over bestaan wie de snelste was in en rond Barneveld. Met gelegenheidsnavigator Kees Hagman was de Hyundaicoureur meteen vanaf de eerste meters de concurrentie te snel af, waaronder de snelle ‘local hero’ Jasper van den Heuvel (Ford) en Melissa Debackere en Kevin van Deijne (beiden Skoda). Al na de eerste vier (gewonnen) proeven bedroeg de voorsprong op de concurrentie bijna een halve minuut, waarna De Jong kon consolideren.

Een stevige griep en hagel- en sneeuwbuien deerden Bob de Jong allerminst en hij snelde met zijn Hyundai i20 R5 onbedreigd naar de eindoverwinning in de Visual Art Rally, die op zaterdag in en rond Barneveld werd betwist. Hoewel de Visual Art Rally niet meetelt voor het Open Nederlands Rallykampioenschap stond er een sterk deelnemersveld aan de start, met niet minder dan 6 R5’s. Bob de Jong beschouwde deze wedstrijd dan ook uitermate geschikt als opwarmer naar de ELE Rally eind mei: “Tussen de Zuiderzeerally en de ELE Rally zit meer dan 2 maanden en dan loop je het risico je wedstrijdritme te verliezen, dus de Visual Art Rally kwam zeer gelegen,” aldus Bob de Jong. Een stevige griep en verkoudheid gooide nog bijna roet in het eten: “Maar ik heb mijzelf opgeladen om toch te starten en de eerste 7 proeven ging dat uitstekend; daarna voelde ik de vermoeidheid toeslaan, maar omdat we toen al een comfortabele voorsprong hadden opgebouwd kon ik de teugels iets laten vieren.”

Foutloos en zonder technische problemen reed de equipe De Jong/Hagman naar de zege, waarbij Bob de Jong de auto perfect aanvoelde en steeds snellere tijden liet noteren. “Uit voorzorg wisselden we op de laatste service de remblokken, omdat Bob de druk op het rempedaal op de snelle proef op het industrieterrein in Nijkerk iets minder voelde worden,” analyseerde ook navigator Kees Hagman de perfect verlopen rally. De afstelling die het team al in de Zuiderzeerally had aangepast werd iets verbeterd door de schokdempers een ‘tikje’ zachter te zetten, waardoor de Michelin Pilot Sport competitiebanden nog beter tot hun recht kwamen.

Voor de Visual Art Rally werd de Hyundai-equipe gesteund door dealer Wittenberg, met vestigingen in Amersfoort, Harderwijk, Hilversum en Utrecht. “De betrokkenheid van de Hyundai-dealer organisatie doet ons goed,” meende Bob de Jong. “Wij kunnen regionaal voor de nodige aandacht zorgen en met de prestaties en betrouwbaarheid van de i20 het sportieve imago van Hyundai verder versterken.”
Op 24/25 mei staat Bob de Jong, dan weer met zijn Belgische navigator Bjorn Degandt, aan de start van de ELE Rally, dit jaar met start- en finish in Son.


Uitslag:

1. Bob de Jong/Kees Hagman (NL/NL), Hyundai i20 R5, 1 uur 7 min 50,5 sec 2. Melissa Debackere/Marion Krieger (B/NL), Skoda Fabia R5, op 12,7 sec 3. Kevin van Deijne/Sander van Barschot (NL/NL), Skoda Fabia R5, op 24,5 sec

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Kijk op www.facebook.com/BdJRallying en like de pagina of abonneer je op het YouTube kanaal van Bob de Jong Rallying. Voor meer informatie over de Visual Art Rally kijk op www.centraalnederlandrally.nl.