ochtendgloren 375x225

Alle lichten stonden op groen voor Renger van der Zande en het Starworks team dit weekend. De Rolex 24 hrs van Daytona kende in de aanloop wat regendagen, maar op zaterdag bij de start was het schitterend weer. Het Starworks team ging in de Le Mans Prototype klasse als favoriet van start.

Daytona Beach, 31 januari 2016

Ze hadden maar weinig rondes gereden tijdens vrije training en kwalificatie. De natte weersomstandigheden weken af van het weer dat voorspeld was voor de race. Dus sparen van de auto voor de uitputtingsslag was het motto. De rijders, met naast gouden rijder Renger de zilveren rijders Chris Cumming en Alex Popow en de andere gouden rijder Jack Hawksworth, stonden vol vertrouwen aan de start. De eerste paar uur, met Popow als startrijder, gingen ook prima. Behoudend omgaan met het materiaal, buiten de strijd blijven en stabiel rijden waren de aanwijzingen. Het team draaide fraai mee in de kop. Maar na 3 uur en 44minuten ging het mis. Chris Cumming had het stuur overgenomen en spinde na een aantal ronden. Hij bleef even stil staan op de baan en kreeg de auto niet meteen gestart. In weerwil van de gele vlag situatie klapte echter de spectaculaire Delta Wing auto van onder andere Katherine Legge , vol op de stilstaande Oreca Chevy van het Starworks team. De auto vloog met alle wielen los de lucht in. De Safety car situatie gaf de gelegenheid de auto af te voeren naar de pit. Daar werd hij gedurende 38 rondes zo goed mogelijk weer opgelapt. Chris Cumming mocht vanwege een hersenschudding niet meer rijden, dus ging Popow weer achter het stuur. Vanwege de FIA regels over het minimum aantal rondes dat een zilveren rijder achter het stuur moet, lag er een extreme opdracht voor Popow. Minstens 10 uur rijden de rest van de race werd het motto. Hetzelfde gold voor Van der Zande, die nog als enige gouden rijder ingezet mocht worden. Punten halen voor het Amerikaans Kampioenschap werd de missie. En daar slaagde het team wonderwel goed in. Met foutloos rijden en inmiddels een hoog tempo werd na 24 uur de vierde plaats in de Le Mans Prototype klasse veroverd. Een bijzondere prestatie. Winnaars werden Simpson , Koch en teamgenoten, voor Kimber Smith en Gutierrez.

Renger : “Dit was bizar. Ik heb letterlijk tien uur lang de blaren op handen en voeten gereden. Alex Popow en ik hebben feitelijk de 24 uur met zijn tweeën gereden, met stints van drie en een half uur. We kwamen om te winnen, maar werden ondanks extreme omstandigheden vierde. Goed voor het Kampioenschap, geen Rolex horloge mee naar huis, maar wel weer een bijzondere ervaring. Alex Popow bleek een sterke teamgenoot voor Starworks Motorsport en ik ben blij dat ik met hem de overige negen races van het Amerikaans kampioenschap rijd. Op naar de titel. De volgende race is de 12 uur van Sebring in maart. Eerst nog even volgende week naar de 12 uur van Bathurst in Australië, met de Mercedes SLS AMG. “