De vierde ACNN endurancerace onder de naam 5 Uur van Assen, krijgt op zondag 11 december een bijzonder karakter. Maar liefst 43 wagens, een record, komen aan de start, waarvan het overgrote deel door een meerkoppige equipe wordt gereden. Onder die combinaties enkele met een bijzondere samenstelling, want in de lichtste klasse, de wagens tot 1000 cc, komen diverse vaders met één of twee van hun kinderen uit.

start-5-uur-van-assen-2015-foto-marc-de-waart

Bernard Blaak (Erm), de coureur die dit seizoen de ACNN Cup in de Zilhouette klasse greep, vormt een equipe met zijn zoon Lars en zijn dochter Dafne. Beide kinderen van Bernard Blaak hebben hun racelicentie al op zak en hebben al diverse races gereden in de PTC Cup, de lichtste toerwagenklasse bij ACNN. Ook routinier Johan Kraan (Hattem) stapt met zijn zoon Dominique in de racewagen. Kraan sr. geldt als een zeer ervaren coureur en zijn zoon, nog maar net zestien jaar, is een aankomend talent. Hij heeft al enkele races in de ACNN competitie gereden. Ook een vader-zoon-combinatie vormen Henk en Rody Kuiper uit Staphorst. Rody scoorde  dit seizoen de tweede plaats in de eindstand van de PTC Cup. Zijn vader Henk wist vorige maand zijn racelicentie te halen. Vader en zoon Tempelman (Nieuwleusen) komen eveneens aan de start in de Divisie 5 tot 1000cc, die totaal acht wagens telt.

De klasse met de meeste auto’s tijdens de 5 Uur van Assen is Divisie 2, met auto’s tot 2500cc. Maar liefst zestien wagens komen in deze divisie aan de start. Een opvallende combinatie hierin is die van Assenaar Henk Tappel met Dimitri van der Spek (Den Haag). Beide coureurs gooiden hoge ogen in het kampioenschap van de Ooperon BMW Cup en het tweetal zal niet verrassen wanneer zij in hun klasse de zege tijdens de 5 Uur van Assen opstrijken. Geduchte tegenstand zal er komen van de kampioen uit de Ooperon BMW Cup, Jan Peter van Leeuwen. Hij heeft zijn racemaatje van een jaar geleden, Martin Zegers, als teamgenoot en ook dit tweetal kan hoge ogen gooien. De equipes die in Divisie 2 uitkomen zijn prima aan elkaar gewaagd, waardoor een spannende strijd wordt verwacht.

15354250_994656903972322_1927496581_o

Grote kanshebbers voor de zege zijn ook Hielke Oosten (Beetsterzwaag) en Sipke Bijzitter (Haulerwijk). Met hun Zilhouette M3 hebben Bijzitter en Oosten al menigmaal op het TT Circuit Assen laten zien hoe snel zij kunnen zijn. Overigens is de concurrentie zwaar met bijvoorbeeld drie rappe Saker-racewagens in dezelfde divisie. Een van die wagens wordt gereden door Ben van Leliveld met zijn zonen Robin en Ferdy.

Een grote favoriet voor de overall-overwinning is Cor Euser, één van Neerlands meest ervaren autocoureurs. Euser is, op Michael Bleekemolen na, de Nederlandse coureur die de meeste autoraces achter zijn naam heeft staan. Euser schreef in november nog de 500 kilometer op het Circuit Park Zandvoort op zijn naam.

Tijdens de 5 Uur van Assen komen zeven divisies tegelijk aan de start, waarbij in Divisie 6 de wagens uit de Open Sport Series zullen uitkomen. Hierin rijden vier Avengers, de snelle formulewagens uit de Nederlandse fabriek van MB Motorsport in Lelystad. In deze klasse start ook Jeroen Liscaljet, de uiterst snelle testcoureur van Avenger.

15369725_994656010639078_470185291_o

Het programma op zondag 11 december begint om 9.30 uur met de trainingen. De race begint om 11.00 uur en vijf uur later, om 16.00 uur zijn de winnaars bekend.

Het evenement is geheel gratis toegankelijk en ook op de paddock is kosteloos een kijkje te nemen. Publiek mag zelfs op de paddock parkeren.

Foto’s: Bert van Dalen en Marc de Waart.

15388579_994656280639051_1865931248_o