Het was voor de aanwezigen zaterdag niet te missen dat ook Dick Freebird over het Formule 1-circuit van Zandvoort raasde. In zijn kanariegele Jumbo-Porsche testte de 35-jarige coureur uit Rosmalen zijn bolide met het oog op de aanstaande seizoenstart van de Supercar Challenge.

“Het was superleuk hier weer een dag te kunnen rijden”, zei Dick enthousiast. “Leuk om alles weer te kunnen oppakken zodat we tijdens de wedstrijden goed voor de dag kunnen komen. Als ik het doe dan doe ik het goed. Ik wil goed mee kunnen rijden. Dat is het belangrijkste.”

Voor Dick is het racen tegenwoordig vooral een serieuze hobby naast het werk in zijn metaalbedrijf Freebird Aluminium BV. Het betekent dat hij niet het hele kampioenschap van de Supercar Challenge zal rijden. Daarvoor heeft hij het simpelweg te druk. “Maar we willen zeker twee weekends meepakken. Welke twee, dat weten we nog niet. Dat hangt af van de agenda van het werk.”

Omdat de snelle Brabander zo druk is met zijn bedrijf heeft hij autosport door de coronacrisis niet heel anders beleefd dan anders. Toch mag het van hem wel weer, een race rijden. Graag zelfs! Zijn laatste race dateert immers van oktober vorig jaar. “Dat zijn toch best wel wat maandjes. Gelukkig stap ik in dezelfde auto als vorig jaar, dus ik zal niet echt hoeven wennen.”

Die auto is een zeer potente Porsche 991 GT3 Cup. Zaterdag reed de door Jumbo Supermarkten ondersteunde rijder er voor het eerst mee op het vernieuwde circuit van Zandvoort. “Een nieuwe baan is wel even wennen”, erkende Dick. “Hij is sneller geworden. Er zijn meer inhaalmogelijkheden; de Hugenholtzbocht is breder geworden. Daar kon je eerst absoluut niet inhalen, nu wel. In de Porsche moest ik er eerst een klein beetje liften, nu kan ik er volgas doorheen.”

Bovendien is de Hugenholtzbocht een zogenaamde kombocht. Hij is verhoogd en schuin. Een heel nieuwe belevenis, had Dick ervaren. “Ik vind het wel mooi. Je voelt dat de auto aan de baan vastgezogen wordt in zo’n kombocht.” Daarom legde zijn team in de loop van de middag nieuwe banden op de Porsche om te zien hoe het zit met de bandenslijtage op de nieuwe baan en de temperatuur van de banden. “Daar is zo’n testdag echt ideaal voor.”

Hoewel hij nog niet zeker weet of hij in Zandvoort uiteindelijk ook een race zal rijden (deze vierde ronde van het kampioenschap wordt gehouden in het weekeinde van 10 en 11 oktober), hoopte Dick van wel. “We willen het liefst rijden waar veel publiek is, en dat is hier. Hopelijk kunnen we er dan een mooi weekend van maken!”

Foto’s: RaceXpress.nl