Na een week eerder twee derde plaatsen te hebben gepakt in het Europese Lamborghini Trofeo-kampioenschap, liet Danny Kroes afgelopen weekeinde zien dat het nog een stuk beter kon. De negentienjarige snelheidsduivel uit Vijfhuizen snelde op het ‘eigen’ circuit van Zandvoort naar de poleposition en twee razendknappe overwinningen. En passant bewees hij zo overtuigend een titelkandidaat te zijn.   

 

 

“Het is echt goed gegaan”, sprak een meer dan tevreden Danny zondag. “Tijdens de tweede training had ik al de snelste tijd. Dat was super. Daarna hebben we voor de kwalificatie nog wat dingen aan de auto aangepast, maar de auto reed iets minder goed. Ik had wat last van onderstuur.” Toch was dat voor de coureur van Bonaldi Motorsport geen belemmering in de kwalificatie zijn uitstekende snelheid te tonen; hij reed overtuigend naar de poleposition. “Ik had een marge van een halve seconde op de nummer twee. Dat was gewoon goed. En ik wist dat er nog meer in zat.”

Tijdens de eerste race had de snelle Noord-Hollander een goede start. Hij pakte direct de koppositie en reed tijdens zijn stint naar een comfortabele voorsprong van zeven seconden. Na de pitstop stapte zijn teamgenoot Sergey Afanasiev in. “Hij had tijdens zijn stint veel last van vibratie in de auto en hij had remproblemen. Maar we hadden precies genoeg voorsprong en zo kwamen we als eerste over finish.” Het was wel close; de nummer twee finishte op slechts drietiende van een seconde. “Sergey moest in de slotfase echt verdedigen. Dat deed hij gelukkig perfect, het kon niet beter.”

 

 

Zijn Russische teamgenoot nam daarna de start van de tweede race voor zijn rekening. Begonnen vanaf P5 was het daarna een kwestie van het maximale eruit halen omdat het op Zandvoort moeilijk inhalen is, zo wist Danny. “Sergey had een prima start, hij bleef redelijk bij het groepje vooraan. Toen het even later begon te regenen reed hij helemaal terug naar voren.”

Want Afanasiev reed in eerste instantie de achterstand op de nummer vier als snel dicht. Nadat die door de regen van de baan was geschoven, kwam de nummer drie in beeld. Vervolgens nam Danny het stuur over. “We hadden erop gegokt na de pitstop op slicks te blijven rijden. Daardoor waren we na de stop eerder terug op de baan dan de andere teams. Het was een gok maar die pakte goed uit.”

Danny kwam als tweede terug op de baan en kon al snel druk zetten op de nummer één. En toen verscheen de safety car op de baan. Dat was koren op de molen van de snelle Nederlander; hij kon vlak achter de leider in de race aansluiten. “Na de safety car had ik een megagoede herstart. In bocht dertien haalde ik hem buitenom in, dat was echt super. Daarna kwam de safety car nog een keer op de baan, maar ik behield mijn koppositie en ben zo als eerste gefinisht.”

 

 

Daarmee had hij overwinning twee op zak. Bovendien had hij dankzij zijn poleposition al twee extra punten gepakt voor het kampioenschap. Danny kon dan ook spreken van zijn beste weekeinde van het seizoen. Dat het op zijn thuiscircuit gebeurde, had daar overigens niets mee te maken. Hij had niet het gevoel dat hij een voordeel had gehad vanwege zijn baankennis. “De Lamborghini en de TCR-auto waarin ik vorig jaar reed, zijn zo verschillend. De Lamborghini gaat seconden per ronde harder. Dat zorgde ervoor dat ik opnieuw naar rempunten moest zoeken en naar de limiet.”

Het team heeft alles goed voor elkaar en de auto is ook echt goed. Vanaf nu kunnen we meevechten om de titel. Ik ken auto nu goed.” Het was voor Danny ook een soort genoegdoening voor zijn seizoen van vorig jaar. “Toen heb ik veel pech gehad. Ik denk dat ik me nu wel goed in de picture heb gereden. Ik ga in ieder geval met een heel goed gevoel naar de volgende ronde in Spa. Ik wil ervoor zorgen dat ik dit jaar zoveel mogelijk opval!”

Danny Kroes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door WorldStream.