Het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk pakt uit met een boordevol programma. Een modeshow, trapautoraces en heel veel mooie auto’s, oud en nieuw en stuk voor stuk passend bij het centrale thema ‘Verleden, heden en toekomst’. Ook wordt een belangrijke vraag beantwoord tijdens het weekend van 26, 27 en 28 augustus: welke auto wordt uitgeroepen tot ‘Best of Show’

Het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk is dé ontmoetingsplek van autominnend Nederland. Liefhebbers krijgen in de paleistuinen een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld. Wat te denken van een speciale Ferrari-klasse in het concours vanwege het 75-jarig bestaan van het merk? En de nieuwe modellen van het iconische Lotus? Ook interessant: voor de eerste keer beoordeelt de vakkundige concoursjury de schoonheid van hedendaagse auto’s en conceptcars. Welke auto wordt ‘Best of Show’?

De coronapandemie heeft het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk drie jaar dwarsgezeten, desondanks wordt de tweede editie er een om van te smullen. Het evenement wordt opnieuw omarmd door vele belangrijke partijen uit de autowereld. Aansprekende merken zoals Porsche, Volvo, Alpine, Ferrari en Alpina geven acte de présence, maar ook de BOVAG, KNAC en Total Energies zijn prominent op het Concours aanwezig. Lotus presenteert de nieuwe Emira en elektrische Evija en Eletre. De vliegende PAL-V Liberty vergezelt de Amphicar in de vijver van het paleis en de Bentley Flying Spur Hybrid Odyssean Edition komt samen met de legendarische ‘Blue Train’ Speed Six naar het Paleis.

 Ook Honda is van de partij, niet alleen de nieuwste auto’s van het merk, maar als ‘official greenkeeper’ van het Concours met zijn grasmaaiers. “De Nederlandse autosector pakt uit met de nieuwste modellen en de laatste ‘groene’ ontwikkelingen,” zegt Mick de Haas van Classics at the Palace. “Het Concours is hiervoor hét alternatief voor de verdwenen AutoRAI geworden.”

Clubconcours
Het Concours d’Elegance Paleis Soestdijk is en blijft een vaste waarde op de internationale klassiekeragenda. Nieuw is het clubconcours op vrijdag dat in nauwe samenwerking met diverse autoclubs een schitterende verzameling van meer dan 80 klassiekers heeft opgeleverd. “Wij zijn er erg trots op dat de clubs ook dit jaar weer zoveel bijzondere klassiekers bijeen hebben gebracht. Allemaal auto’s met een uniek verhaal,” vertelt Jan-Peter Nijmeijers van Classics at the Palace. Aan het clubconcours neemt onder meer de Porsche 356-club deel met tien beeldschone 356’s.

Uniek: alle vijf Bugatti’s Type 57 bij elkaar
Minstens zo spectaculair: alle vijf uitvoeringen van de Bugatti Type 57 komen bijeen: de Galibier, Ventoux, Stelvio, Aravis en de Atalante, die door kenners wordt beschouwd als de mooiste Bugatti ooit gebouwd. Een historische en unieke samenkomst, waarin belangrijke automusea zoals de Schlumpf Collection en het Mullin Automotive Museum nooit zijn geslaagd.

Tevens zullen drie Bentley’s van Prins Bernhard terugkeren naar Paleis Soestdijk, en ook zijn unieke Ferrari 500 Superfast, nu onderdeel van de Louwman-collectie. Minstens zo bijzonder is de verzameling van 14 auto’s van het Duitse merk Veritas. Een andere categorie van het Concours is de Mille Miglia. Diverse originele deelnemers aan de historische race door Italië zullen door de vakkundige jury worden beoordeeld.

Voor de liefhebbers van rauw geweld en spektakel staat de All Safe Classic Sprint op het programma: vooroorlogse auto’s gaan met elkaar de strijd aan voor een zo snel mogelijke sprinttijd.

Op zondagmiddag wordt vanaf 15.00 uur bekendgemaakt welke auto’s in de diverse categorieën de hoofdprijzen in ontvangst mogen nemen – en welke auto door de jury tot ‘Best of Show’ is verkozen.

Het volledige programma is te vinden op www.concourselegance.nl. Ook kunnen bezoekers toegangskaarten kopen op de website.

Wil jij ons magazine ook lezen? Meld je dan aan via “bestellen” op onze website: www.start84.nl