De deelnemers aan de CREVENTIC-serie behoren tot de eersten in de internationale autosport die het recent ingrijpend gewijzigde Circuit Zandvoort zelf kunnen ervaren. In november van dit jaar keert het Nederlandse circuit tot vreugde van velen na een afwezigheid van vier jaar terug op de kalender van de 24H SERIES.

CREVENTIC, de promotor en organisator van de 24H SERIES, is gehuisvest in Gennep en daarmee is Circuit Zandvoort het thuiscircuit voor het Nederlandse bureau. In 2014 stond Circuit Zandvoort voor het eerst op de kalender van de 24H SERIES en de Hankook 12H ZANDVOORT vond er toten met 2016 ieder jaar plaats. Op de erelijst van het evenement staan Car Collection Motorsport, dat in 2014 op Zandvoort de eerste algehele overwinning in de 24H SERIES behaalde, alsmede de latere 24H SERIESkampioensteams Hofor-Racing en Herberth Motorsport, die respectievelijk in 2015 en 2016 op Zandvoort wonnen.

Recente wijzigingen in de kalender van Circuit Zandvoort voor 2020 en de veelbesproken verbeteringen aan het circuit maakten het uiteindelijk mogelijk dat de Hankook 12H ZANDVOORT dit jaar terugkeert in het programma van de 24H SERIES. Op 13 en 14 november vormen de Hankook 12H ZANDVOORT de finale van de 24H SERIES van dit jaar.

Ole Dörlemann, sportcoördinator van CREVENTIC, verklaart: “We zijn bijzonder verheugd dat we na een afwezigheid van vier jaar naar Zandvoort kunnen terugkeren. We hebben al lange tijd een zeer goede band met de directie van het circuit en zochten beide naar een mogelijkheid om samen weer een lange-afstandsrace te kunnen organiseren. Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat Circuit Zandvoort dit jaar niet op de geplande datum de Nederlandse Formule 1-Grand Prix kon doorvoeren, maar we hopen dat de vierde editie van de Hankook 12H ZANDVOORT voor racefans in Nederland en over de hele wereld een mooi raceweekeinde wordt in de beste traditie van de 24H SERIES.”

Eerder dit jaar werden omvangrijke wijzigingen aan het 4,259 kilometer lange Circuit Zandvoort doorgevoerd met het oog op de geplande eerste Nederlandse Formule 1-Grand Prix sinds 1985. Tot de aanpassingen
behoorden de uitbreiding van het rennerskwartier, grotere uitloopstroken en de aanleg van twee bochten met een zogeheten ‘banking’ voor hogere snelheden. De eerste is Bocht 3, de Hugenholtzbocht, genoemd naar wijlen Hans Hugenholtz, die van 1949 tot 1974 als directeur grote verdiensten voor het circuit had. De tweede is de Arie Luyendykbocht, de snelle rechterbocht voor het rechte stuk van start en finish die is genoemd naar Arle Luyendyk, tweevoudig winnaar van de 500-mijlsrace van Indianapolis.

“Deze verbeteringen maken de Hankook 12H ZANDVOORT nog attractiever voor onze fans en deelnemers”, vervolgt Dörlemann. “Er is veel werk geïnvesteerd in het circuit, vooral in de twee nieuwe snelle kombochten. We verheugen ons er erg op dat onze deelnemers in de GT- en TCE-divisies in november tot de eerste internationale autosportteams behoren die het aangepaste Circuit Zandvoort zelf kunnen ervaren.”

Alle punten die teams en rijders in de Hankook 12H ZANDVOORT als seizoenfinale scoren, tellen zowel mee voor de 24H SERIES Continents als voor de 24H SERIES Europe. De Hankook 12H ZANDVOORT komt in november in de plaats van de Hankook 24H COTA USA. De vierde editie van de jaarlijkse 24-uursrace van CREVENTIC op het Circuit of The Americas in Austin, Texas, was aanvankelijk gepland van 13 tot en met 15 november, maar dit weekeinde is nu toegewezen aan de Grand Prix of the Americas van de MotoGP in het kader van de aangepaste kalender van het circuit.

Momenteel lopen bij CREVENTIC ook de voorbereidingen voor de Hankook 24H PORTIMAO van 12-14 juni op volle toeren. Een maand later volgt dan de première van de Hankook 12H MONZA. Op de gewijzigde kalender van de 24H SERIUES blijft de geplande datum van de Hankook 24H BARCELONA in september gehandhaafd, terwijl de Hankook 12H IMOLA is verplaatst naar 9 en 10 oktober.

Het seizoen 2021 begint met de Hankook 6H ABU DHABI op het Yas Marina Circuit in de Verenigde Arabische Emiraten. De zes-uursrace op het circuit van de Formule 1-Grand Prix van Abu Dhabi is gepland op 8 en 9 januari, een week later vindt van 14-16 januari de 16e editie van de Hankook 24H DUBAI plaats op het Dubai Autodrome.

Daarnaast is er een aparte 12-uursrace op iRacing, speciaal voor deelnemers aan de 24H SERIES. Deze wordt over ruim een week op 23 mei aanstaande verreden. De virtuele locatie is het Autodromo Nazionale di Monza.

Aangepaste kalender 2020
ESPORTS 12H MONZA | 23 mei
Hankook 24H PORTIMAO | 12-13-14 juni
Hankook 12H MONZA | 10-11 juli
Hankook 24H BARCELONA | 4-5-6 september
Hankook 12H IMOLA | 9-10 oktober
Hankook 12H ZANDVOORT | 13-14 november
Hankook 12H ABU DHABI | 8-9 januari 2021
Hankook 24 DUBAI | 14-15-16 januari 2021