Hij is nog maar vijftien jaar en nu al wist Mika Morien (Workum) met zijn ervaren teamgenoot Nicky Catsburg (Voorthuizen) de ACNN 5 Uur van Assen op zijn naam te schrijven. Na vijf uur racen op het kletsnatte TT Circuit Assen had het duo 125 ronden afgelegd, twee meer dan Rogier de Leeuw en Patrick de Vreede (Pijnacker/Groningen). Het winnende koppel kwam voor het eerst samen als equipe in actie en reed een erg solide race.

Foto-Serge-Duursma-anderefoto.nl_

Dat Catsburg en Morien met hun Renault Clio de derde editie van de ACNN5 Uur van Assen winnend wisten af te sluiten, mag als een verrassing worden beschouwd. De Renauld Clio was ingedeeld in Divisie 3 (tot 2000cc) en liet wagens met grotere cilinderinhoud ruim achter zich. Ook de winnende wagen vande ACNN 5 Uur van november, de Stayfast, konhet nu met een andere coureur, niet bolwerken tegen de snelle Clio van Morien en Catsburg.

Het leek aanvankelijk geen overwinning voor deze mannen te worden. In de kwalificatie stak er één duo met kop en schouders bovenuit, vader en zoon Joop en Bart Arendsen (Rheden).Dit tweetal wist met maar liefst vier seconden voorsprong op naaste concurrent Zijlstra/Caspers (Groningen/Eelde) de pole te pakken. Maar na iets meer dan een uur racen was er een fikse tegenvaller voor het koppel Arendsen. “We kregen te maken met een gebroken bougie.Aanvankelijk was het de bedoeling als team een koppelrace met twee wagens te rijden, maar door de schade die ons eventueel te wachten stond hebben we gekozen om na ruim een uur met één wagen verder te rijden. De pech heeft ons veel tijd gekost”, aldus Joop Arendsen.

Het betekende dat Catsburg en Morien daarna de kop konden overnemen en zij stonden deze de volgende ruim drie uren niet meer af. “We hebben niet echt in de rats gezeten dat we de kop zouden verliezen.We konden de zaken goed controleren”, liet Nick Catsburg, die maandag zijn 28ste verjaardag viert, na afloop weten. Zijn dertien jaar jongere teamgenoot, die qua rondetijden nauwelijks voor zijn oudere collega onderdeed, was blij met de winst. “Ik had wel enkele malen op het TT Circuit gereden, maar nog nooit in de regen. Het was vooral in het begin van de race en tegen het einde erg glad door de regen. Maar we hebben geen overbodige risico’s genomen”, aldus MikaMorien.
De tweede plek was weggelegd voor Rogier de Leeuw en Patrick de Vreede. “Wij hebben geen enkele illusie gehad dat we de achterstand op Catsburg en Morien kondengoed maken”, aldus Rogier de Leeuw. “Dat koppel heeft een enorm goede en solide race gereden. We kwamen er gewoon niet bij.”

Het uiteindelijke startveld dat in de 5 Uur van Assen aan de race begon, was kleiner dan aanvankelijk gedacht.Veel coureurs elders uit het land waren in de veronderstelling dat het TT Circuit ondergesneeuwd zou zijn.In plaats van sneeuw had hetevenementte maken met onafgebroken regenval. Het was een domper op een fraaie wedstrijd, waarin op één na alle wagens aan de finish wisten te komen. ACNN-organisator Peter Grondel keek dan ook sportief gezien tevreden terug.

Uitslag:
Divisie 3 en overall winnaar: Morien/Catsburg (Workum/Voorthuizen)
Andere winnaars:
Divisie 1: Arendsen/Arendsen (Rheden);
Divisie 2: De Vreede/De Leeuw (Pijnacker/Groningen)
Divisie 4: Kleefstra/Vijfschaft (Oenkerk/Tynaarlo)
Divisie 5: Blaak/Boertien (Erm/Elim)
Divisie 6: Klompstra/Liscaljet (Munein/Lelystad)

Foto Serge Duursma anderefoto.nl