De editie 2021 van de Bulex 24 Uur Karting van Francorchamps zal zonder twijfel geklasseerd worden bij de grand cru’s van de afgelopen jaren. Met 66 teams aan de start, goed voor 330 rijders, en het publiek opnieuw in grote getale aanwezig, was de scène al gezet. De spannende eindstrijd rondde het geheel perfect af…

 

 

Op twee uren van de finish van deze 24 Uur Karting van Francorchamps, lagen drie teams nog binnen dezelfde ronde gegroepeerd aan de kop van de wedstrijd. Het beloofde een intense strijd om de zege te gaan worden tussen Standwork by Hola Lulu (Matts Breckpot, Amandio Costa Paz, Arnaud Teeuwen, Dylan De Wolf), WKS Racing Team (Anthony Lejoly, Thomas Leufgen, Julien Jamoye, Adrien Dewalque) en AGT by Tys Racing (Bryan Pedroso, Rayhan Mouôya, Alessandro Tudisca, Julien Van den Driesch)!

Maar op het slechtst denkbare moment vielen de titelverdedigers ten prooi aan benzinepech en ze zagen zo alle hoop op de overwinning verloren gaan. Ze waren gekomen om voor het derde jaar op rij de zege te ambiëren, maar uiteindelijk moest het team Hola Lulu vrede nemen met de kleinste trede van het podium.

Voor hen leverden Anthony Lejoly (WKS Racing Team) en Alessandro Tudisca (AGT by Tys Racing) een boeiend afstandsduel in de laatste 30 minuten van de wedstrijd. Terwijl de man uit Stavelot probeerde benzine te sparen om een bijkomende stop te vermijden, ging zijn tegenstander uit Charleroi voluit… zonder succes echter! Aan de finish hield de lokale held nog 11 seconden over op zijn achtervolger. “De laatste 5 of 6 rondes waren uitermate spannend. Op bepaalde momenten hoorde ik de luchtbellen door de benzineleiding komen. Een extra ronde zou fataal zijn geweest”, verduidelijkt Anthony. “Ik had de indruk dat de klok nooit zou stoppen. De vreugde en de opluchting waren dan ook groot toen ik onder de finishvlag door reed. Deze eerste overwinning voor ons team is dan ook een combinatie van een bijna perfecte regelmaat van alle rijders en het nauwgezette werk van het gehele team.”  

 

 

Zoals steeds in een wedstrijd over 24 uren was er geen gebrek aan koersfeiten en in sommige gevallen, speelde ook de mechaniek een rol.  De familie Huls (AMG Racing), in 2020 nog tweede, verloren het contact met de top-3 tijdens de nacht als gevolg van een motorbreuk. Na het tijdsverlies dat ze leden om van materiaal te wisselen, haalden Alain, Mathieu en Guillaume tenslotte nog een eervolle 5de plaats. Aan de voet van het podium vonden we dan de formatie BTR 2 waarvan de bezetting was samengesteld uit Jules Van Hulle, Anthony Van Grevelinge, Bjorn Bourgonjon, Kenneth Naessens en de eerste vrouw van het peloton, Romy De Groote.

Bij de andere pechvogels vinden we onder andere het team East Kart (Christian Douven, Marc Schings, Fabio Paoleschi, Jeff Raach, Mitchel Kukenheim, Vica Scheldz), die het slachtoffer werden van problemen met de sturing na een aanrijding in het begin van de wedstrijd, terwijl het kwartet Camille Mazuin-Louis Mazuin-Geoffrey Charlier-Maxime Pairoux (Michaël Mazuin Sports) ten prooi viel aan problemen met de carburator. Zij werden terug geslagen tot ver buiten de Top 10.

 

 

Franse zege bij de Rookies
Mistral Racing Karting werden elfde in het algemene klassement en waren het eerste non-Expert team (waar meer dan 75 % van de rijders al minstens twee deelnames aan het evenement telden). Zij domineerden de categorie van de Rookies (met maximaal 1 rijder die eerder al eens deelnam aan de wedstrijd sedert 2013).  Anthony Dugue, Loic Raymond, Adrien Iché en Mathieu Bobet, allen uit Marseille, eindigden met vier ronden voorsprong op P1 Racing 1 (Michaël Olbrechts, Christian Van Balen, Nicolas Claes, Toon Eeckelaert, Philippe Wuyts, Vincent Jewel, Erland Van Reet) en 11 ronden op Car Clean by Tys Racing (Tyron Kinard, Lucas Barthelemy, Antoine Berton, Théo Pirmez, Ozan Van Dijck). Vermelden we nog wel dat de strijd om de podiumplaatsen zeer heftig was, P1 Racing 2 eindigde op amper twee seconden van de derde plaats. Stevig!

 

 

In de klasse van de Biitwiins (een verwijzing naar de Engelse termen “Between” en de karts met twee motoren, die Twins worden genoemd) liet het Junior Team van  Hola Lulu zich opmerken. Ondanks een uitstapje buiten de baan in de laatste minuten van de wedstrijd, wonnen de jongeren, François Lernage, Tibo Vankrunkelsven, Jules Lannoye, Florian Van Dooren, Luca en Chiara Cauwenbergh voor de #14 Bulex Racing (Jérémy Peclers, Charles Prévost, Baptiste Vanderbeck, Théo Nicolas, Kenneth Engels). De bronzen medaille, die ging naar BKRT Fun (Kevin Wathelet, Julie Mottoule, Justine Strauven, Alice Noël).

Doel bereikt?
In het kader van deze editie 2021, had Filipe Vieira zich gewaagd aan een krankzinnige uitdaging: de Bulex 24 Uur Karting van Francorchamps op zijn eentje uitrijden, zonder te stoppen! De Portugese Belg haalde dit doel niet maar legde desondanks toch 890 ronden af, goed voor 900 kilometer en meer dan 60% van de afstand die de winnaars aflegden. Petje af voor zijn uithoudingsvermogen!

De Kart48 van zijn kant, haalde de doelstellingen wel en zamelde meer dan 12000 euro in voor de actie Cap 48. Presentatoren van de RTBF (Olivier Colle, Raphaël Scaini en Maxime Potar), sportvedetten (Kevin Borlée), komieken (Charlie Dupont) en rijders met beperkte mobiliteit: zij hadden allen veel plezier aan het stuur van de kart.

“Deze editie organiseren, met het Covid Safe Ticket om het mogelijk te maken dat er weer publiek werd toegelaten, was geen lachertje. Het zijn bijkomende verplichtingen die doorwegen”, moest organisator Patrick Van Billoen bekennen. “Maar toen ik de lach op het gezicht van bijna alle rijders en aanwezige toeschouwers zag, wist ik dat het de moeite waard was geweest. Over het algemeen genomen is alles goed verlopen. En dat hebben we te danken aan de 80 mensen die hard hebben gewerkt tijdens deze wedstrijd, aan de Engelsen van Teesside die het materiaal beheerden en aan onze partners, Bulex en Kronos Events voor hun waardevolle steun. Dank aan allen en tot volgend jaar voor een nieuwe editie van het evenement!” 

 

 

Klassement van de Bulex 24U Karting Francorchamps 2021

Algemeen & Expert
: 1. WKS Racing Team (Lejoly-Leufgen-Jamoye-Dewalque) 1430 ronden; 2. AGT by Tys Racing (Pedroso-Mouôya-Tudisca-Van den Driesch) +0:11.258; 3. Standwork by Hola Lulu (Breckpot-Costa Paz-Teeuwen-De Wolf) +2r; 4. BTR 2 (Van Hulle-Van Grevelinge-Bourgonjon-Naessens-De Groote) +3r; 5. AMG Racing (Huls-Huls-Huls) +3r; 6. Racing 4 Belgium Yellow (Beccera-Corthouts-Nardi-Bonifazio-Vanderhaegen) +5r; 7. PFK Racing (Lani-Gallina-Maucq) +6r; 8. ComTis (De Bilde-Vermeulen-Verbinnen-De Schouwer-Serkeyn-Tytens) +10r; 9. Apex Win (Vronen-Alexandre-Vlassis-Dufrasne) +10r; 10. To The Beat Racing (Tortora-Tortora-Casciaro-Uylenbroeck) +11r.

Biitwiins : 1. Hola Lulu Junior Team (Lernage-Vankrunkelsven-Lannoye-Van Dooren-Cauwenbergh-Cauwenbergh) 1417 ronden; 2. Bulex Racing (Peclers-Prévost-Vanderbeck-Nicolas-Engels) +1r ; 3. BKRT Fun (Kevin Wathelet, Julie Mottoule, Justine Strauven, Alice Noël) +3r.

Rookies: 1. Mistral Racing Karting (Dugue-Raymond-Iché-Mathieu Bobet) 1418 ronden; 2. P1 Racing 1 (Olbrechts-Van Balen-Claes-Eeckelaert-Wuyts-Jewel-Van Reet) +4r; 3. Car Clean by Tys Racing (Kinard-Barthelemy-Berton-Pirmez-Van Dijck).

Bijkomende info op www.onedaykarting.be