Al bij de start van het raceseizoen ging Jaap van Lagen verder waar hij in 2018 mee was gestopt: prijzen verzamelen in de Duitse Porsche Carrera Cup. Op de Hockenheimring eindigde de routinier uit Ede in beide races als tweede met de Porsche 911 GT3 Cup van Förch Racing.

Waar Jaap vorig jaar pas later instroomde bij het Poolse Förch Racing, racet de 42-jarige Edenaar dit seizoen alle 8 ronden van het kampioenschap. De succesvolle samenwerking (met onder meer 2 overwinningen) kreeg direct vervolg met een tweede en derde tijd in de kwalificaties. “Er is dit seizoen zoveel concurrentie dat de kwalificatie heel erg belangrijk is. Wil je meedoen om het podium, dan is de eerste of tweede rij een must.”

Op de opdrogende baan bleek zaterdagmiddag de tweede startpositie dit keer ongunstig. “De droge lijn ligt links. Ik startte op het vochtige deel van de baan. Het was vooral de kunst om geen wielspin te hebben.” Heel even verloor Jaap een positie, maar al snel stak hij binnendoor bij de Nieuw-Zeelandse Porsche junior Jaxon Evans. Ondanks de listige omstandigheden op de Hockenheimring bracht Jaap zijn blauw/oranje Porsche op plaats twee aan de finish.

Na de technische keuring volgde een fikse domper voor de Edenaar en zijn team. Zijn Porsche bleek nog voorzien van een oud type bodemplaat, wat ervoor zorgde dat Jaap uit de uitslag is gehaald. “Het team is in beroep gegaan tegen de beslissing. De oude bodemplaat is op twee extra gaten na volledig identiek”, vertelt Jaap.

Tijdens de tweede race toonde de ervaren coureur zijn mentale veerkracht in zijn 485 pk sterke Porsche 911. Al in de eerste bocht boog Jaap zijn derde startpositie om in de tweede plaats. Ook een safety car situatie bracht zijn positie niet meer in gevaar. “Larry (ten Voorde, winnaar van beide races, red.) bleek dit weekeinde iets te snel, maar met deze tweede plaats ben ik dik tevreden.”

In de tussenstand na het eerste raceweekende staat Jaap nu op de vierde plaats. “De snelheid is er, dat is wel gebleken tijdens de kwalificatie en beide races. Dat maakt het natuurlijk doodzonde dat de punten van race 1 voorlopig niet meetellen. Je rijdt een gat van 20 punten in dit competitieve veld niet zomaar dicht, maar het seizoen is gelukkig nog lang”, eindigt Jaap van Lagen realistisch.