Wat Max Verstappen voor de F1 is, is Bernhard ten Brinke voor de Dakar Rally. De 41-jarige Achterhoeker bewijst met zijn prestaties dat niets onmogelijk is en heeft het volgende doel al in het vizier.

In 1999 nam Bernhard het keukenbedrijf van zijn vader over, maar dat was niet wat hij voor ogen had. Hij wilde niets liever dan racen. In 2004 begon hij op het circuit, stapte in 2009 over naar rally en rijdt sinds 2011 rally raids, waaronder de befaamde Dakar Rally. In januari 2018 vertrok hij naar Zuid-Amerika om te beginnen aan een 10.000 km uitputtingsslag, waar hij als eerste Nederlander ooit een Dakar-etappe won. Ook voor de volgende rally is ten Brinke vastberaden. Hij heeft zijn zinnen gezet op het winnen van de Dakar Rally van 2019.

‘Er wordt mij wel eens gevraagd of 41 jaar niet te oud is voor topsport. Ik ben ervan overtuigd dat ik nu meer dan ooit klaar ben om de rally te winnen. Met die leeftijd komt namelijk ook le venservaring. Daardoor ben ik nu in staat mijn team, auto en mezelf goed te managen op de momenten dat het nodig is. Xavier Panseri, mijn navigator, is 47 jaar. Ook hij heeft de nodige ervaring, waardoor ik hem volledig vertrouw. Als hij zegt “over 500 meter komt er een blinde top aan en daar kan je volgas overheen”, dan doe ik dat. Dat kan ik met een gerust hart doen, omdat ook hij zeker weet dat het kan. 20 jaar geleden hadden we dat toch anders gedaan,’ aldus Bernhard ten Brinke.

Sinds 2015 rijdt ten Brinke voor Toyota. Hij rijdt een Toyota Hilux, de meest onverwoestbare auto die wordt ingezet om veilig de onherbergzaamste gebieden ter wereld mee te doorkruizen. ‘Het is niet de vraag óf je problemen tegenkomt, maar waar en wanneer. Je wilt daarom een auto die zowel presteert als je optimaal beschermt. De Toyota Hilux wordt niet voor niets ingezet op de meest onbegaanbare plekken van de wereld, het is de ultieme auto die je veilig heen én terug brengt,” zegt de coureur.