Ter Apel- De laatste ovalraces voordat een kort vakantiereces van start gaat, staan zondag 10 juli aanstaande in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel op het programma. Met alweer de vierde wedstrijd van het seizoen 2016, betekend dat de Noord Nederlandse Ovalracing gaat starten aan de tweede helft van het seizoen 2016 in de strijd om het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing. In de diverse klasses heeft zich inmiddels een mooie strijd om de ontsponnen, met daarbij de vermelding dat geen enkele klasse op dit moment een uitgesproken favoriet voor de titel kent.

Johan Sanders (links) en Jeffrey Zwiep in duel in de National Hotrods

Niek van den Akker ziet voorsprong kleiner worden
In de Schlüter Motorsport Juniorenklasse zagen we tijdens de voorgaande race een prachtig gevecht tussen de jonge coureurs Manon Boes uit Coevorden en Jarno Emming uit Ter Apel. Het verschil op de finishlijn was minimaal in het voordeel van Boes. Helaas voor Emming was , vanwege een technisch mankement aan zijn auto, na de eerste manche zijn racedag afgelopen. Nu hij weer aan de start zal verschijnen hopen we natuurlijk op meer van deze fraaie gevechten, waarbij de uitslag tot aan de finishvlag onvoorspelbaar blijft. Niek van den Akker uit het Brabantse Nuland heeft met zes punten voorsprong de koppositie in het kampioenschap in handen. Hij heeft Manon Boes en Lanie van den Bosch als belangrijkste concurrenten. Beide dames zijn nog steeds volop in de race voor een goede eindklassering in het kampioenschap.

Standaardklasse 1400
In de Standaardklasse 1400 zagen we de afgelopen race de terugkeer van Derk Jan Veldman uit Ter Apelkanaal. Hij maakte na een aantal jaren van afwezigheid een sterke indruk tijdens de races, echter doorstond zijn bolide niet de technische nacontrole. Stefan Arends uit Ter Apel wist optimaal te profiteren en daarmee de wedstrijd van 5 juni op zijn naam te zetten. Hiermee is Arends momenteel de lijstaanvoerder van de Standaardklasse 1400.  Michel van der Zwaag uit Ter Apel is zijn naaste belager, het is aan hem om de beperkte achterstand van acht punten nog verder te verkleinen. Ook Alfred van Klinken uit Valthermond staat er erg goed voor. Met 14 punten achterstand op Arends is hij ook nog volop in de race voor de titel.

Standaardklasse 2000
Het is een nek aan nek race tussen Merlin Beganovic uit Nieuw Weerdinge en Theo de Boer uit Meeden in de Standaardklasse tot 2000cc. Zo heeft Beganovic in zijn eerste seizoen in deze klasse, de minimale voorsprong van één punt voorsprong op de Boer. Danny Klein uit Musselkanaal wist de afgelopen wedstrijd voor de tweede keer dit seizoen de dagzege met zijn Honda Civic voor zich op te eisen. Zijn achterstand op de koppositie is minimaal. Het beloven dan ook weer zeer spannende races te worden in deze spectaculaire standaardklasse.

Coureurs in de BMW 325i Cup voeren spannende strijd om kampioenschap!
Het was de in Schoonoord woonachtige Iwan Heins die op 5 juni de Gouden Helm Trofee in de BMW Cup op zijn naam schreef. Ook in de strijd om de Nederlandse titel gooit hij hoge ogen met zijn derde positie in de tussenstand van het Nederlandskampioenschap. Hij moet teamgenoot Thomas Veldkamp uit Ter Apel voor zich dulden, net als Allard Boes uit Vroomshoop die momenteel de lijstaanvoerder is. Met een goed gevuld deelnemersveld is de BMW Cup een absolute smaakmaker binnen het NK Ovalracing. In deze merkencup hebben al vele coureurs een raceoverwinning weten te behalen. De racefans zijn dan ook benieuwd of deze drie mannen de kopposities kunnen vasthouden, wellicht kan de concurrentie nog roet in het eten gooien.

Johan Sanders sterkste in dagklassement, van den Bosch leider in NK kampioenschap bij National Hotrods
Door de dagoverwinning van Johan Sanders uit Ter Apel zag hij op zondag 5 juni zijn achterstand op John van den Bosch uit Rosmalen bij de National Hotrods weer iets kleiner worden. Al was het verschil slechts 1 punt. Zo is het verschil tussen de nummer één en twee momenteel nog tien punten, maar in de strijd om de Nederlandse titel telt ieder puntje. Met nog drie wedstrijddagen op het programma is er dus van alles nog mogelijk. Erik Emming uit Ter Apel heeft de derde positie in handen. Al heeft hij de jonge Jeffrey Zwiep uit Valthermond kort achter zich staan. Zwiep maakt een zeer sterk seizoen met zijn Ford Focus door en zal tot de laatste meter meestrijden om een podium plaats. Ook Reimon Bos uit Noord Sleen en Harm Veenstra jr. uit Ter Apel hebben nog altijd de aansluiting in de tussenstand in de strijd om een podiumplaats. Mark Teuben uit Ter Apel kende een moeizame seizoensstart en hem zien we dan ook pas op de zevende positie in de tussenstand terug. Hij zal in de resterende races gebrand zijn op een goeie score om zo zijn seizoen nog wat kleur te geven.

Close racing op de korte baan!
Met een fraai deelnemersveld bij de 2.0 Hotrods coureurs op de korte oval in het autosportstadion “De Polderputten” weet het internationale deelnemersveld in deze klasse steeds weer fraaie races te laten zien. De deelnemers zijn qua prestaties steeds meer aan elkaar gewaagd wat erin resulteert dat we dit seizoen een nieuwe favoriet voor de titel hebben. Mario Baer uit het Duitse Mönchengladbach maakt een zeer sterk seizoen door en heeft de leidende positie stevig in handen. Regerend Nederlandskampioen, Martijn Vowinkel uit Ommen, heeft wat pech gehad in de beginfase van het seizoen, hij zal alle zeilen bij moeten zetten om zijn achterstand te verkleinen. We zullen Vowinkel aan de start gaan zien met zijn compleet nieuwe Citroen Saxo waarmee hij vorige week tijdens het Wereldkampioenschap in het engelse Ipswich zijn eerste meters heeft gemaakt. Sascha Baer die bezig is aan zijn eerste volledige seizoen bij de 2.0 Hotrods heeft de laatste trede van het erepodium in handen. De uit Coevorden afkomstige Gerton Boes wist tijdens de laatste wedstrijddag met zijn nieuw gebouwde Hotrod de dagzege te pakken. Hij weet zo, ondanks een wedstrijd minder gereden te hebben, momenteel een vierde plaats in te nemen.

Harm Jannes Renkema met Audi TT aan kop in de Superklasse!
Helaas heeft equipe van de Meer/Otten uit Hoogersmilde de eerste wedstrijd van het seizoen door technische mankementen aan zich voor bij moeten laten gaan. Nu ze de laatste wedstrijddag wisten te zegevieren in de Superklasse met hun snelle Peugeot 206 cc staan ze inmiddels vierde in het NK binnen de klasse waarin de vrijheden in het reglement ervoor zorgen dat de meest snelle en fraaie bolides aan de start verschijnen. De uit Zevenhuizen afkomstige Harm Jannes Renkema heeft met zijn Audi TT een voorsprong van 27 punten op Lucas Wagt uit Appelscha. Maar er moet gezegd worden dat ook Rene Zurhausen met zijn snelle Peugeot 206 en de gebroeders Schoonbeek met hun VW Golf met krachtige dieselmotor steeds meer concurrentie gaan bieden.

In de Sportklasse is Lucas Wagt de leider in de tussenstand van het Nederlandskampioenschap. Voornaamste concurrentie komt hier uit de hoek van equipe Andre de Boer/Kevin Zwiep uit Schoonoord. Als het pechduiveltje voor hen achterwege blijft zijn ze een zeer geduchte tegenstander.

Verder zal het gebruikelijke programma worden aangevuld met gastklasse. De zogenaamde Midland Hotrods zullen aan de start verschijnen. Deze snelle bolides die normaal uitkomen op het ovale asfalt van het Midland Circuit in Lelystad, zullen dit keer in Ter Apel hun kunsten vertonen.

De ovalraces op zondag 10 juli zullen om 11:30 uur van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” aan de Hanetangerweg in Ter Apel. Na de races  van vandaag zijn we staan er nog twee wedstrijden gepland die meetellen voor het Nederlandskampioenschap Ovalracing.  Na het zomerreces wordt dan gestart met één van de hoogtepunten van het Ovalracing seizoen.  Een heus speedweekend waarbij op zowel zaterdag 3 september, inclusief avondraces, als zondag 4 september geraced gaat worden.
Johan Sanders (links) en Jeffrey Zwiep in duel in de National Hotrods

Wedstrijddata Int. Nederlands Kampioenschap Ovalracing 2016

Zondag 10 juli
Ronde 3; Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing 2016

+ NHRRG CUP National Hotrods
+ Midland Hotrods

Overige races:
3 & 4 september (speedweekend), 2 oktober (finales), 9 oktober (autocrossdag)

Waar:
Autosportstadion “de Polderputten” Ter Apel (Hanetangerweg 5a)

Aanvang:
11.30 uur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Voorzitter/Secretaris Noord Nederlandse Ovalracing;

Frits d’Haan, Klaverkamp 39, 7908 MK  Hoogeveen, Tel: 0528 265036.
E-mail: info@ovalracing-terapel.nl