402 Automotive neemt maatregelen om eventconcepten aan te passen aan de nieuwe richtlijnen op het gebied van de volksgezondheid.

 

 

402 Automotive is in Nederland marktleider op het gebied van autoshows met meer dan 180.000 bezoekers op jaarbasis bij meer dan 20 titels op verschillende locaties in met name Nederland. Dit varieert van evenementen met 5.000 bezoekers op het TT Circuit Assen of Circuit Zandvoort tot tienduizenden bezoekers verspreid over meerdere dagen op indoorlocaties als Jaarbeurs in Utrecht en AHOY in Rotterdam.

Afgelopen 15 maart zou het outdoorseizoen starten op Circuit Zandvoort met het evenement AutoMaxx Streetpower, een show met enkele duizenden deelnemers en bezoekers. Die werd de donderdag ervoor abrupt gecanceld tijdens de persconferentie. Dat event werd daags erna in de markt gezet als een trackday, waar maximaal 100 deelnemers tegelijk op de “paddocks” van het vernieuwde F1 Circuit toegestaan waren. Dat paste toen nog in de richtlijnen van de overheid. Echter kort daarna moest ook het circuit in zijn geheel dicht.

Afgelopen paasweekend zouden tienduizenden bezoekers Jaarbeurs het event DAY1 World of Cars gaan bijwonen in Jaarbeurs in Utrecht, een gloednieuw concept waarbij de online wereld van het Youtube kanaal DAY1 Lifestyle de offline wereld van de autoshows zou ontmoeten. Ook dat event werd tijdens diezelfde persconferentie op 12 maart verboden en kon geen doorgang vinden.

402 Automotive heeft direct goede alternatieve data gevonden voor deze events, alleen werd snel erna de datum 1 juni als een nieuwe grens getrokken; tot die dag geen publieksevenement van welke grootte en omvang dan ook.

Inmiddels is duidelijk dat 1 juni nog geen enkele of lang niet alle events plaats kunnen gaan vinden.De intelligente lockdown in Nederland zal ook per 28 april niet worden opgeheven en inmiddels is duidelijk dat de ‘1,5-meter-economie’ de komende maanden of zelfs het gehele jaar nog de nieuwe werkelijkheid wordt.

 

 

Ronald van den Broek, directeur van 402 Automotive: “Je kunt dan verschillende dingen gaan doen. Afwachten tot wat de overheid besluit of creatief nadenken of de event concepten misschien passen binnen die 1,5 meter realiteit. Een rondje bellen vandaag leverde echter een duidelijk beeld op: vrijwel iedereen wacht de persconferentie af van 21 april waarin meer duidelijkheid komt over de lockdown verlenging van 28 april en ook een verwachte opschuiving van de 1 juni deadline voor events. Maar je hebt events en events. Waar het ondenkbaar is dat we in juni of iets later grote concerten met bezoekers ‘hutjemutje’ op elkaar kunnen verwachten, zijn er tal van events die perfect passen in de nieuwe realiteit of die je met enkele maatregelen kunt omvormen naar een voor de volksgezondheid acceptabele uitvoering.

Uiteraard staat veiligheid voorop. En met dit in gedachten hebben we gekeken naar de verschillende evenementen. Neem nou het evenement AutoMaxx Streetpower, dat is met 5 of 6.000 bezoekers op 80.000 m2 showterreinen van Zandvoort of Assen een zeer veilig evenement te noemen. Nog veiliger dan een bezoek aan de supermarkt. Social distancing is daar geen probleem. We kunnen zorgen voor “contactloos” scannen van tickets achter autoruiten (bezoekers en deelnemers komen vaak zittend in de auto de showterreinen op rijden) of vanuit een loket de lopende toeschouwers binnen laten. Je kunt de tribune door middel van crowd control vullen met bezoekers die naast, voor en achter zich niemand hebben zitten. Uitgebreide dosering van de toiletfaciliteiten en ook schoonmaak en dergelijke.

Ronald van den Broek vult aan: “Maar ook de indoorshows in Ahoy of Jaarbeurs zijn met crowd control en “bezoekshifts” prima te reguleren. Momenteel vormen we ticketshops om naar de keuze voor bezoekers voor een ochtend-, middag- of avondshift, zodat je in plaats van 10.000 bezoekers die allemaal om 10 uur naar binnen willen dat verspreid naar 3.000 bezoekers per shift. Ook hier aangevuld met crowd control en bredere gangpaden, zodat je op geen enkel moment minder dan een kleine 10 m2 hebt per bezoeker. De voorverkoop is verplicht en geen kassaverkoop meer zodat je nooit meer bezoekers aan de deur krijgt dan gepland.” Er kan gebruik gemaakt worden van een aparte in- en uitgang zodat er geen kruisende bezoekersstromen zijn. Er ligt een uitgebreid gezondheidsprotocol klaar met aanwijzingen voor de crew met verdere details betreffende de supervisie. Ook voor de briefi ngs m.b.t. het circuitrijden en de inschrijving voor andere onderdelen op de baan. Dit zijn maatregelen die toegepast kunnen worden als de veiligheid het toelaat dat er weer evenementen in aangepaste vorm plaats kunnen vinden.

 

 

Van den Broek pleit voor een gezamenlijke lobby naar plaatselijke en landelijke overheden toe om te voorkomen dat te gemakkelijk, zoals nu in Denemarken alle events over een kam worden geschoren. Lowlands met 80.000 bezoeker op elkaar gepakt is wezenlijk anders dan een outdoor event in Zandvoort waar zelfs meer dan 25 m2 per bezoeker voorhanden is. Bovendien is social distancing al gemeengoed geworden in Nederland. Van den Broek bemerkt een bepaalde gelatenheid waarbij afgewacht wordt wat er op 21 april wordt besloten en pleit voor een uitgebreide lobby zodat we deze zomer nog kunnen genieten van diverse veilige events. Want dat blijft natuurlijk altijd voorop staan! Is het niet per 1 juni dan één of 2 maanden later in plaats van pas in 2021. Het kabinet stelt duidelijk dat elke branche op zich zichzelf moet voorbereiden op de 1,5 meter realiteit. Echter met zoveel verschillende concepten en verschil in omvang riskeert de evenementenbranche geslachtofferd te worden door de verdeeldheid. “We kunnen niet de gehele eventbranche redden, maar wel een deel ervan”, stelt Van den Broek tenslotte.

DE KALENDER ZIET ER MOMENTEEL ALS VOLGT UIT:

PINKSTERMAANDAG 1 JUNI American Sunday Circuit Zandvoort
PINKSTERMAANDAG 1 JUNI DAY1 World of Cars Summer Edition TT Circuit Assen
ZATERDAG 11 JULI GTC Rally Festival Breda International Airport
ZONDAG 19 JULI Deutsche AutoFest & BimmerWorld TT Circuit Assen
ZONDAG 26 JULI AutoMaxx Streetpower Circuit Zandvoort
ZONDAG 16 AUGUSTUS Volkstyle Base Airport Weeze
29 & 30 AUGUSTUS International Army Show Wanroij de Bergen
ZONDAG 30 AUGUSTUS GoJapan! Louwman’s Toyota World
ZONDAG 13 SEPTEMBER Superfast Breda International Airport
18/20 SEPTEMBER Autosalon van het Noorden Martiniplaza Groningen
ZONDAG 11 OKTOBER JapFest TT Circuit Assen
23 T/M 25 OKTOBER 100% Auto Live Rotterdam AHOY
18/20 DECEMBER DAY1 World of Cars Jaarbeurs Utrecht

*Bij verlenging van de nu geldende maatregelen zullen
de eerstvolgende evenementen verplaatst worden.

IN AFWACHTING VAN NIEUWE DATUM:

JapFest Circuit Zandvoort (oorspronkelijk 17 mei)
Nationaal Oldtimer Festival Circuit Zandvoort (oorspronkelijk 23 mei)
Supercars & Classics Circuit Zandvoort (oorspronkelijk 24 mei)
Supercar Madness TT Circuit Assen (oorspronkelijk 31 mei)
Viva Italia! TT Circuit Assen (oorspronkelijk 31 mei)