480 tim martens 0899

Ze zijn er nog, de volhouders. De jonge knapen die er alles voor over hebben om te kunnen racen. Die elke tip of aanwijzing in zich opnemen. Leergierig zijn om hun doel te bereiken. Alles aanpakken om hun droom uit te laten komen. Autosport is een kostbare aangelegenheid. Zelfs bij de DNRT kost een jaar racen toch serieus geld. De stap van jarenlang karten naar de eerste meters in een auto op Zandvoort is voor de meeste jonge rijders vaak nog een te grote stap. Zonder de juiste begeleiding en contacten blijft het een moeilijk verhaal. De 15-jarige Tim Martens is wel zo’n volhouder. De jeugdige rijder maakte afgelopen zaterdag zijn debuut op het Circuit van Zandvoort.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto’s: Michael Melis, Gerrie Hoekstra en archief fam. Martens

Wij kwamen de kleine aspirant autocoureur tegen bij het aftanken van zijn Volvo 360 Cup auto. Verrast door zijn jeugdige leeftijd raakten wij aan de praat. “Ik ben begonnen in 2008 op een huur kartje op de kartbaan Eefde”, vertelt Tim Martens. “Na een aantal lessen vond ik het zo leuk dat mijn vader en moeder een eerste minikart voor mij hebben gekocht. Weliswaar een tweedehands kartje, maar mooi om mee te beginnen.

480 kart martens 0389

Ik ging elk jaar betere resultaten halen om uiteindelijk in 2014 en 2015 Nederlands KNAF-kampioen te worden in de RK1 Chrono klasse. Als kampioen begeleid ik nu ook bij e-Kartbaan Apeldoorn jonge karters, waar ik allerlei tips en trucks aan doorgeef.”

Droom
“Mijn grote droom is echter om autocoureur te worden. Ik heb de afgelopen twee jaar veel geleerd van de jonge Zandvoorter Youri Verswijveren en zijn team, die mij veel tips hebben gegeven waar ik als beginnende rijder veel van heb opgestoken. Het IJmuidense team NXT Racing heeft mij de kans gegeven om bij hun door te groeien. Op 13 februari, na twee dagen testen in de door Michael van der Heijden beschikbaar gestelde Volvo 360 Cup wagen, kreeg ik uit handen van Huub Vermeulen mijn begeerde clublicentie. Ook door de begeleiding van de instructeurs Jordy Engel en Job van Uitert heb ik flinke stappen kunnen maken.

480 tim actie

Mijn doel is om uit te komen in de Mazda MX5 Cup, alleen was deze nog niet klaar voor de Paasraces, zodat ik mijn debuut gemaakt heb in de Volvo 360 Cup. In een veld van twaalf Volvo’s behaalde ik een mooie vijfde plaats algemeen, waar ik dolblij mee was en waarvoor ik veel complimenten van de meer ervaren rijders uit deze klasse kreeg. Ook ben ik blij met mijn NXT Racing team, die een flink aantal rijders zowel in de karting als in de autosport begeleiden. De autosporttak bestaat uit: Michael van der Heijden, Youri Verswijveren, Martin en Cynthia Boezaart en mijzelf. Wij zullen allemaal uitkomen in de Mazda MX5 cup. Daarnaast hebben wij ook een kartteam dat het NXT Racing Junior Team heet. Deze bestaat in de Parolin Rocky klasse uit Stijn van der Meer, Bas Verdoold en Sky Defourny In de RK1 junioren klasse is het team vertegenwoordigd door Sam Maarschalkerweerd, Bart Sommer, Wouter Jansen en Brylan Sluiter

480 martens dnrtCPZ128

Op mijn website www.tim4racing.nl heb ik een pagina gemaakt om bedrijven uit te dagen om partner te worden en mij in mijn verdere autosport loopbaan te ondersteunen. Ik kan deze hulp prima gebruiken en hoop met deze ondersteuning verder te komen.”

Bron: http://autosport.nl/